Kultúra

2010.10.23. 12:26

Bányai Júlia énekművész nemrég két különdíjat is elhozott Hollandiából

Rangos versenyen, rangos eredménnyel szerepelt Hollandiában a hangok felfedezését célzó, 48. Nemzetközi Énekversenyen Bányai Júlia, keszthelyi énekművész.

Horányi Árpád

A Festetics György Zeneiskola  volt diákjának szép ívű művészi pályája jól ismert a komolyzenét kedvelő keszthelyi közönség előtt. A muzsikus világba zongorajáték tanulásával indult, majd népdalok útján váltott énekesi műfajra, a barokk zene pedig az opera felé terelte. A  városbeli hangversenyek gyakori szereplője, szívesen jeleníti meg - e szűkebb hazájában is - mindazt, amivel rendre sikereket arat, immár az országhatárokon túl is.  

A művészi pályát választva Székesfehérvárott ének szakon végezte a középiskolát, majd Győrben szerzett kamaraművész és magánének tanári diplomát. Tanulmányait ezután Bécsben folytatta, jelenleg is ott tanul már mester szinten, svájci és németországi ösztöndíjasként.

A napokban a hollandiai Hertogenboschban, a kétévente rendezett tehetségkutató verseny 150 fős nemzetközi mezőnyében szerepelt.

 - Opera, dal és oratórium, valamint vegyes kategóriában zajlott a verseny, én a középsőben indultam. Nagyon szép és izgalmas próbatétel volt. Eddigi pályám különös élményeként tartom számon, bár nem nyertem dobogós helyezést, a döntő előtti 4. fordulóig sikerült eljutnom.

Így is rangos elismerésekre tett szert. - Két különdíjat kaptam - folytatta. - Az egyiket a verseny baráti körétől, a másikat pedig Elly Ameling neves holland operaénekestől, aki  77 éves, s nagyon figyel a fiatal énekesek közti megmérettetésekre.

 Bányai Júlia arra kérdésre, hogy szeret-e versenyezni, határozott nemmel válaszolt. -  Zavar, ha osztályoznak. Természetesen erre is rendkívül nagy szükség van, versenyezni kell, mert ez része a tanulásnak. Ami igazán örömet ad, az fellépés, az éneklés. A közönséget sokkal jobban szeretem mint a zsűrit. -

Ugyanakkor azt is tudja, hogy milyen érzéssel, felelőséggel jár az ítészi munka. Ott volt a legutóbbi Helikoni Ünnepségek komolyzenei kategóriájának zsűrijében. 

Operaénekesi munkáját a bécsi akadémián színpadán játszott két szerep fémjelzi: Pergolesi, Az úrhatnám szolgáló című kamara-vígoperában Serpina, és Carlo Menotti, A médium című művében Monica alakítása. Most újabb hasonló feladatokra készül.

 - Bár még nem tudom, hogy mikor léphetek vele színpadra, de Mozart,  Varázsfuvolájában Pamina, a Figaro házassága operában Susanna, Gounod Faustban Margit szerepét tanulom.

Terveiről szólva elmondta: Magyarországot és legfeljebb Ausztriát tudom elképzelni élettérként. Keszthely és Bécs. Fellépésre, versenyre bárhova szívesen utazom, de ezek rövid  tartózkodások, hosszú távon számít az otthon közelsége. A művészet és a család együtt fontos.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!