Kultúra

2010.09.21. 12:29

Zeneszerző hírességnek állítanak emléktáblát Nagykanizsán

Emléktáblát állítanak Nagykanizsán a város egyik neves szülöttének, az Egyesült Államokban a musical egyik megteremtőjeként tisztelt Sigmund Rombergnek; a táblát Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet leplezi le szombaton.

MTI

 

Kocsis Katalin kutató, könyvtáros felidézte, hogy Romberg apja, Rosenberg Ádám Nagykanizsa zenei életének jelentős alakja volt. Az 1870-es évektől tíz évet töltött a városban családjával, zeneszerző, zongoratanár és hangszerkereskedő is volt egyben, de az ő ötlete volt, hogy gyerekeknek is rendezzenek hangversenyt.
   
Az emléktáblát a nagykanizsai Farkas Ferenc művészeti iskola falán helyezik el. Ádám Krisztián alumínium és szilícium ötvözetből készített alkotásán a zeneszerző arcképe és daltöredékei láthatók. Baráth Zoltán, az iskola igazgatója azt is elmondta: miután Romberg főként az énekes műfajban alkotott nagyot, egy dalát az emléktábla avatásán is előadják majd, ezt követően pedig a grazi dzsessz konzervatórium hallgatói adnak koncertet.
    

 

Az életrajzi adatok szerint az 1887-ben született Sigmund Romberg négy éves korában költözött el Nagykanizsáról, gyermekként a mai Horvátországban, Eszéken és Beliscsén tanult, s már hatéves korától hegedült, majd zongorázott. Később Bécsben műszaki diplomát szerzett, ekkor barátkozott össze Kálmán Imrével és Lehár Ferenccel.
   
Bécsből 22 éves korában vándorolt ki az Egyesült Államokba, ahol az 1920-as évektől az egyik legnépszerűbb operett- és musicalszerzőként tisztelték, és ahol ma is az amerikai operett és musical egyik megteremtőjének tartják. Összesen 78 színpadi művet és több mint kétezer dalt hagyott örökül 1951-ben bekövetkezett halála után.
   
The Desert Song című operettjét 471 alkalommal tűzték műsorra a Broadway-n alig két esztendő alatt. Később több filmváltozat is készült belőle: 1929-ben, 1932-ben, 1943-ban és 1953-ban is megfilmesítették. Színpadi műveiből sorra készültek a filmes feldolgozások, de már kifejezetten a filmvilág számára is írt újabb darabokat.
   
A Maytime című mozit 1937-ben Oscar-díjra is jelölték a legjobb zenés film kategóriában. Az aranyszobrocskát viszont el is nyerte 1951-ben az a rajzfilm, amelynek betétdalát szintén Romberg írta. A komponista a Tom és Jerry sorozat The Two Mouseketeers című epizódjához írta a nyitózenét.
   
Zenés műveinek színpadi és filmváltozataiban olyan színészek szerepeltek, mint Gene Kelly, Al Jolson, Lugossy Béla és Bing Crosby. Később például Mario Lanza, sőt a Carreras-Domingo-Pavarotti tenorhármas is lemezre énekelte Romberg dalait, de Diana Krall is feldolgozta szerzeményeit.


További információk Sigmund Rombergről 

 

 A tervek szerint Pauk Anna zenepedagógus, karnagy ének- és zongoratanárra is emlékeznek majd a dél-zalai városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!