Kultúra

2010.08.04. 05:29

Besenczi Árpád a kanizsai nyári színház előadásán

A világszerte ismert író, Ephraim Kishont (Kishont Ferenc) A házasságlevél című komédiáját láthatta a Kanizsai Nyári Színház közönsége, a Száguldó Orfeum előadásában.

Kelemen Valéria

A komédiát, mely az esküvő körüli szokásos bonyodalmakat sajátos humorral és szarkazmussal ábrázolja, Besenczi Árpád rendezte, aki egyben a főszereplő családfőt, Daniel Borozovszkit is megformálja.
- Ezt a darabot négy évvel ezelőtt mutattuk be a Pécsi Szabadtéri Játékokon, s olyan sikere volt, három nyáron keresztül játszottuk - mondta Besenczi Árpád, akinek ez élete első rendezése.
- Ivancsics Ilonáéknak is ott tetszett meg, s mivel megvásárolták, a mostani, negyedik évadban a Száguldó Orfeum előadásaként járjuk az országot. A múlt héten Kanizsán is nagy sikert arató komédia - mint hallhattuk - nagyon közel áll Besenczi szívéhez. A darabot 1997-ben mutatták be a József Attila Színházban Budapesten, Sztankay István és Schütz Ila volt a két főszereplő, ő pedig a traktoros fiút, Bukit játszotta.
- Eltelt ötven előadás, s mivel Sztankay Pista kórházba került, megkérdezte az akkori igazgató, nem ugranék-e be egy előadás erejéig a Schützi férjeként a mostani szerepembe? Annyira jól sikerült, meg a Pista sokáig nem is tért vissza a színházba, hogy rajtam maradt, s még ötvenötször eljátszottam Schütz Ilával, egészen a haláláig. Aztán 2007-ben Pécsett, már az általam javasolt szereposztásban játszottuk. Én maradtam a főszereplő, s Fehér Anna - aki a régi pesti előadásban a szomszédasszony volt - lett a feleség, Sztankay lánya, Orsi pedig a szomszédasszony. Három pécsi kolléga, Lipics Zsolt (Robert, a vőlegény), Kovács Mimi (Ajala, a lány) és Vidákovics Szláven (Buki, a traktoros) játssza a többi szerepet. Időközben olyan sok helyre meghívták az előadást, hogy az utóbbi három szerepet lekettőztem három pesti kollégával, Zöld Csabával, Nemes Vandával és Gieler Csabával, hogy tudjunk sokat utazni.

A Besenczi-rendezte darab közelít az ötvenedik előadáshoz, ami a szabadtéri műfajban, bizony, nagy dolog.
- Vallom, hogy a színház mindenkié, ezért is fontosnak tartom, hogy olyan településekre is eljussunk, ahol nincs állandó társulat, vagy lehetőség nap mint nap színházba járni. Hogy ott is lássanak hús-vér színészeket, mert azt semmi nem pótolja, sem a szappanoperák, sem a filmek. Ami a kanizsai nyári színházas bemutatót illeti: a rossz idő miatt a HSMK színháztermében játszott mű nem egy hakni előadás volt, hanem olyan színdarab, melynek volt eleje, közepe és vége. Egy teljesen hétköznapi darab, mely játszódhat Tel-Avivban egy panelben, vagy akár egy miskolciban vagy egy kanizsaiban. Mindenki ráismerhet a feleségére, a szomszédasszonyára vagy a gyerekére. Nincs benne hókusz-pókusz, sem lila ködök, sem elvonatkoztatás, nem kell sokat gondolkodni, csak egyszerűen belekukkantunk egy család életébe. A vízvezetékszerelő apuka, a háztartásbeli anyuka, a cserfes szomszédasszony, a balfék udvarló, majd a sármos másik, s a bájos kislány csupa hétköznapi dolgot tesznek: vacsoráznak, fröccsöt isznak, de nincs hozzá mindig szóda. A kislány esküvőjéhez csak a szülők húsz évvel ezelőtti házasságlevele hiányzik, ami egy pillanat alatt felborítja a látszólag idilli házasságot...

Lehet Kanizsán Hevesi-bemutató?

Besenczi Árpád múlt héten Pécsen is próbált, tegnap tartották az Oscar című francia vígjáték bemutatóját. A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatójaként elárulta: a következő évadra már van előadásuk, ami reményei szerint Kanizsára is eljut. Lesz keszthelyi bemutató, s a következő évadban kanizsai premiert is el tud képzelni. A Cseresznyéskerttel, a Liliomfival vagy a Portugállal mennek Kanizsára, ám a Kisfiú és az oroszlánok című gyermekdarab nem fér el a HSMK színpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!