Kultúra

2010.07.30. 08:03

Hoffmann Rózsa: a jövőnk a tét

Újra lehetővé tenné az egyetemi szóbeli felvételi vizsga alkalmazását bizonyos képzéseken az oktatásért felelős államtitkár - tudta meg a Magyar Nemzet.

MTI

A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint Hoffmann Rózsa elmondta: elsősorban a humánszakokon lenne szükség erre, ahol fontos a megfelelő habitus és verbális képesség. 

Hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a felsőoktatás szakmai szervezeteivel arról, hogy az egyetemek bizonyos szakokon újra élhessenek a szóbeli felvételi lehetőségével - közölte a Magyar Nemzettel Hoffmann Rózsa. A szóbeli egyfajta beszélgetés lenne, ahol nem a megszerzett ismeretanyagot mérik, hanem a felvételiző kommunikációs képességét vizsgálják, illetve azt, hogy a jelentkező habitusa megfelel-e az adott hivatás betöltéséhez.    

 

OLDALTÖRÉS: Hoffmann Rózsa: a jövőnk a tét


Hoffmann Rózsa: a jövőnk a tét


Hoffmann Rózsa: a jövőnk a tét


Hoffmann Rózsa: a jövőnk a tét

 A számtalan sürgető feladat közül, amely az oktatáspolitikában vár a törvényhozásra, a legfontosabb talán a nevelés - mondta interjúkötetének szegedi bemutatója előtt Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára. A Jövőnk a tét című kötettel csütörtökön a Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Csűrös Csilla újságíró által szerkesztett munka a Kairosz Kiadó Magyarnak lenni interjúkötet-sorozatának legújabb könyve.
   
Hoffmann Rózsa, a KDNP oktatáspolitikusa a bemutató előtt elmondta: bár nagy a baj, de sok a lehetőség is. Az ország többsége néhány hónappal ezelőtt úgy döntött - tette hozzá -, hogy sok mindent meg kell változtatni, és ebben benne van az oktatás is. Ez azt mutatja, hogy az emberek pontosan tudják, hogy ami ma az iskolában van, az lesz holnap az országban. Tehát igaz a könyv címe, hiszen a jövőnk a tét, azaz az iskolában kell kezdeni az újjáépítést - mondta.
  
 Az MTI azon kérdésére, hogy melyik feladat a legsürgetőbb, azt felelte: "az oktatás bármelyik területére nézünk, a romlás virágai látszanak". Ezért új oktatási - közoktatási és felsőoktatási - törvény kell, ennek az előkészítése már megkezdődött. Ez azonban csak keretet ad a tervezett változásoknak, a legfontosabb feladat a nevelés.
  
A politikus szerint a nevelés alapértékeit fellazították, a pedagógusokat elbizonytalanították, és a nevelés gyengesége, az akaraterő gyengesége, a szorgalmas munkavégzés ellehetetlenítése okozta a tanulmányi eredmények romlását. Hozzátette: szükség van új szabályokra, több pénzre, odafigyelésre, a pedagógusok megbecsülésére is.
   
Az elmúlt egy-két hónap történései egyébként számos pozitív visszajelzést hoztak, pedagógusoktól, szülőktől, sőt még a diákoktól is - tette hozzá Hoffmann Rózsa.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!