Kultúra

2010.07.27. 08:00

Erkel tiszteletére két zalai kötődésű szerzővel

Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján a Gyulai Várszínház programjában két olyan előadást is bemutattak a napokban, amelyekben zalai közreműködők jeleskedtek.

Sinkovics Eta

 

 

A Várszínház igazgatója, Gedeon József és Márta István zeneszerző ötlete nyomán új mű született Hommage a Erkel címmel az évforduló alkalmából. Mégpedig 25 Erkel-díjas komponista közreműködésével, akik egyénileg megalkották zenei megemlékezésüket, amelyeket aztán Márta István szvitté szerkesztett egybe. Az alkotók rangos névsorában szerepel Király László zalaegerszegi kötődésű zeneszerző is, de többek közt részt vállalt a közös zenemű létrehozásában Petrovics Emil, Balázs Árpád, Binder Károly, Vukán György és Tolcsvay László is. Bizonyára kevesen tudják, Erkel Ferenc kora egyik legtehetségesebb sakkjátékosa volt, zenei pályafutásával egy időben kezdődött e sport iránti rajongása. S nem véletlen, hogy Sakk-játék címmel táncjátékot komponált, amelynek azonban elveszett a partitúrája.A Gyulai Várszínház az Erkel-év alkalmából műsorra tűzte a mű újjászületett változatát. A felkérésükre alkotott táncjátékot, mely a Hang és háború alcímet viseli, a Forte Társulat adta elő, Horváth Csaba rendező koreográfiájával, a díszleteket, jelmezeket Kentaur (Erkel László) készítette. A szövegkönyvet pedig az ugyancsak zalai kötődésű Szálinger Balázs József Attila-díjas költő alkotta meg. ...Az előadás Erkel Ferenc magánéleti civódásait mutatja be egy sakkjátszma képében, ahol a táncos színészek egy-egy sakkfigurát jelenítenek meg, ezzel a hatalmi viszonyokat, magánéleti kapcsolatrendszereket és Erkelnek a nemzetközi karrier kudarca fölött érzett keserűségét érzékeltetve...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!