Kultúra

2010.05.25. 15:19

Kikötött a Ladik, a zalai csapat diákjai ősszel a Sétában folytatják

A hét végén rendezték a Ladik (Lapot a diákoknak) kétnapos országos döntőjét Szolnokon, ahol megyénket a nagykanizsai Zrínyi általános iskola nyolcadikos diákjai képviselték.

Sinkovics Eta

– A Ladik megyei vetélkedőjét megelőzően, Balatoni Jégvirágként arattunk győzelmet a víz világnapja alkalmából rendezett nagykanizsai veresenyen. Úgy gondoltuk, ezt a fantázianevet visszük tovább – adott magyarázatot csapatuk elnevezésére Horváth Éva. Pénteken hajnali négy órakor szálltak fel a Szolnok közeli Alcsi-Holt- Tisza Szabadidőközpontba tartó különjáratú buszra a jégvirágok, felkészítő tanárukkal, Kozári Józsefnével. Mégpedig a Vas megyei Szőcére mentünk értük, ahol egyhetes kézműves táborban alkottak. Induláskor az eső jócskán eleredt, de ahogy haladtunk úti célunk felé – közben felvettük a különböző állomásokon a Pannon Lapok Társasága további csapatait is – úgy derült ki az idő.

Ezúttal is a szépnevű Szellő Palotában zajlott a verseny, ahol Körtvélyesi Csaba, a házigazda Axel Springer Kiadói Kft. tanácsadója megnyitójával és vezényletével zajlott a verseny. Ötödik alkalommal rendezték meg a 7-8. osztályosok médiavetélkedőjét, melyhez az Inform Média és a PLT négy éve csatlakozott. Azóta lapcsoportunk is képviselteti magát a Ladik megyei fordulója győzteseivel az országos megmérettetésen. Idén 16 hazai és egy határon túli csapat küzdött az elméleti s a gyakorlati feladatokkal. Előtte már rákészültek a vetélkedőre, hiszen plakátot készítettek, és bemutatkozó produkciót adtak elő, akár avval a végkicsengéssel is, „jöttünk, láttunk, győzni fogunk”. Rajzoltak képregényt, memóriajátékban vettek részt, melyből kiderült, nem lehet eléggé figyelmesen olvasni az újságot, s oldásként, a zöldnövényekkel, virágokkal, apró kis tavacskákkal ékített szabadidőközpontban eldugott papírhajókat gyűjtöttek. Az esti tábortűz végét érte el az eső, ám a Szellő Palotában már zsíros kenyér és zene várta a gyerekeket. A programot karaoke zárta, amely alatt az egész napi fáradtságnak nyoma sem látszott a ladikosokon.Másnap a zsűri elnöke, dr. Kloss Andor, az Axel Springer tanácsadója köszöntötte a versenyzőket, a grémiumban lapcsoportunkat Aradi Virág képviselte. Ezen a délelőttön újabb érdekes, ám elsősorban a kreativitásra épülő feladatokkal birkóztak a csapatok. Néhány műanyag palack és pálcika segítségével olyan újságtovábbító szerkezetet kellett kreálniuk, amivel 2200-ban juttatják el a lapot a kézbesítők az előfizetőknek. Számos „robot” született, illetve műholdról irányított készülék is, az ötletelés széles skáláját felvonultatva. Az interjú készítésénél pedig olyan mesefigurákat kellett szóra bírniuk, mint Hüvelyk Matyi édesapja, vagy a zalaiaknak a Brémai muzsikusok betyárját... A program zárásaként a résztvevők ezúttal is színes lufikat eregettek a magasba. A Balatoni Jégvirág versenyzői – Persics Anna, Kremzner Noémi, Tóth Lilla, Horváth Éva és Páli Domonkos – jól vették az akadályokat, s ha a dobogóra nem is jutottak, ajándék nélkül ők sem tértek haza. A nógrádiak lettek az elsők, s nyerték el a 250 ezer forintos díjat. – Rengeteg élményt szereztünk, tetszettek a feladatok, habár az elméleti rész kicsit nehéznek bizonyult. Fárasztó volt, hiszen táborból mentünk a vetélkedőre, de nagyon jól éreztük magunkat – fogalmaztak a kanizsaiak. – Hasznosnak tartom a Ladik- vetélkedőt, ez egy jó játék volt – vélekedett Kozári Józsefné. A diákok hozzátették, a Batthyány-gimnáziumban kezdik a tanévet, s ha lehet, bekapcsolódnak a Sétába.

● Idén a PLT csapatait Vasból Csepreg, Veszprém megyéből Balatonfüred, Fejérből Bicske, Zalából Nagykanizsa diákjai képviselték a Ladik médiavetélkedő országos döntőjén.
● A kétnapos megmérettetésen ezúttal 16 hazai és egy határon túli csapat mérte össze tudását
● Ebben a tanévben öszszesen 504 nevezés érkezett a Ladik megyei fordulóira
● A médiavetélkedő az elmúlt öt évben közel ötvenezer diákot mozgatott meg, tavaly a döntőn az egerszegi Zrínyi-gimnázium csapata győzött 

Ezek is érdekelhetik