Kultúra

2010.02.03. 03:28

Oktatási intézmények határ menti kapcsolata

Murakeresztúr - A Mura menti térségben működő horvát és magyar oktatási intézmények összefogásával, s határon átnyúló pályázattal együttműködésre nyílik lehetőség.

Kelemen Valéria

Hat iskola - Magyarországról Murakeresztúr, Tótszerdahely, Molnári, Tótszentmárton, Horvátországból Kotoriba és Draskovec - oktatási programja valósul meg a Zrínyiek nyomában - oktatási intézmények együttműködési címet viselő határon átnyúló uniós projekt keretében. A projekt gesztora a murakeresztúri iskola, Kovácsné Kővágó Anna igazgatónál érdeklődtünk a 180 ezer eurós programról. A tervezett tevékenységek között szerepel például tamburaoktatás Murakeresztúron és Tótszerdahelyen (hangszerek beszerzésével), horvát nyelvi diák szakkör Tótszerdahelyen, magyar nyelvoktatás Kotoribában és Draskovecben, s utóbbi helyen bemutató órákkal kísért továbbképzésre, valamint Info-centrum kialakítására is sor kerül. Murakeresztúron multifunkcionális épületet újítanak fel, focitábort tartanak, Tótszentmártonban tambura-, Szerdahelyen életmód-, Molnáriban anyanyelvű tábor lesz. Draskovecben folklór tanfolyamot szerveznek, s lesz még horvát nyelvű szavalóverseny, a Zrínyi-család évfordulóihoz kapcsolódó közös vetélkedők, túrák és ünnepségek. - Közös énekkart, néptánccsoportot hozunk létre a murakeresztúri és kotoribai gyerekeknek - mondta Kovácsné Kővágó Anna, hozzátéve, a projekt tartalmazza egy horvát-magyar online szótár, egy frazeológiai gyűjtemény és egy közös 2010-es évkönyv költségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!