Kultúra

2010.02.01. 06:49

Fújtak a hűségnek

Érdekes, villogó neonfalú szobát varázsolt a nagykanizsai HSMK színpadára a francia szerzőpáros, Georges Feydeau és Maurice Hennequin Fogat fogért című vígjátékát bemutató budapesti Új Színház társulata.

Benedek Bálint

 

A sztori szerint a már a második férjét fogyasztó Angele Ribadier (Pálfi Kata) állandó féltékenykedésével az őrületbe kergeti jelenlegi urát, Ribadiert (Hirtling István). Az első férj csak egy festményen feszít a nappaliban - a képen eredetileg az egyik szerző, Feydeau látható -, aki egykor csúnyán megcsalta Angele-t. Ezért a feleség elmélete szerint: a férjek mind hazug, kéjsóvár házasságtörők. S mint az később ki is derül, a feltételezések nem alaptalanok. Ribadier ugyanis érdekes készségével, hipnotizálással elaltatja hitvesét, s miközben az szunyókál, megcsalja. A módszer egészen a Tahitin élő régi barát, Thommereux (Huszár Zsolt) felbukkanásáig működik, ám az Angele-ért rajongó férfit Ribadier beavatja bűnös titkába. A furcsa hipnózis egy fújással feloldható - így Ribadier. Ezt a következő alkalommal Thommereux ki is használja, s szerelmet vall barátja feleségének. Angele azonnal nemet mond, hisz boldognak hitt házasságban él.

Egészen addig ebben a hitben is van, míg Thommereux fel nem oldja a hipnózist, hiszen pusztán véletlenül szembesül a fájó valósággal. Ribadier-t ugyanis hazáig üldözi szeretőjének a felszarvazott férje, Savinet (Rudolf Péter). Ekkor Angele úgy tesz, mintha még az álomkór hatása alatt lenne, s kihallgatja a férfiak beszélgetését. Savinet furcsamód titokban akarja tartani a románcot, hisz ez a kellemetlen affér módfelett kényelmetlen ügy, s ártana a borkereskedésének. Rábírja Ribadier-t, hogy néhány karton finom konyak ellenében ne árulja el senkinek. A hallgatózó asszony viszont nem nyugszik, bosszút forral, hogy a tahiti baráttal azonnal megcsalja a férjét. A terv végül meghiúsul, így megmarad a keserédes szerelmi háromszög, a két jó baráttal és a bizalmatlankodó arával...

A felszarvazott férj szerepében tündöklő Rudolf Péterrel a színfalak mögött beszélgettünk.

- A rajongók már alig várják az Üvegtigris című film harmadik részét, ebben az évben leforgatják végre?

- Igen, nem is oly régen elkészült a forgatókönyv első változata - mondta. - Nyilván a végleges formába öntésig lesz még dolgunk vele, de már az is öröm, hogy a kezemben tarthatom. Részleteket egyelőre nem árulnék el, de megmarad az egyedi hangulat, ami az első kettő részt is jellemezte. Szeretnénk az előzőeknél egy sokkal mozgalmasabb filmet készíteni.


Szívesen rendezne is
A zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatói székébe Besenczi Árpád került. Tervei közt említette, szeretné, ha Rudolf Péter is rendezne itt. A színész elmondta, jól ismeri az új igazgatót, s kötődése is van a környékhez, háza van az Őrségben. Régi tervük, hogy ide költöznek a családdal, s akkor szívesen közreműködne Zalaegerszegen. Úgy vélte, öröm lenne itt dolgozni, számára Budapest úgyis egyre taszítóbb, szörnyűbb, agresszívabb, s egyre nehezebb ott létezni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!