Kultúra

2009.10.13. 02:29

ExperiDance és más meghökkentő virtuózok

Keszthely - Látványos elemek, tökéletesen kidolgozott koreográfia és lelkes közönség jellemezte idén is az immár hetedszer megrendezésre kerülő Keszthelyi Táncpanoráma produkcióit.

zaol.hu

Három napon keresztül élvezhették a nézők a táncművészet több stílusát felvonultató fesztivál neves együtteseinek előadásait. A Nemzeti Táncszínház és a Balatoni Kongresszusi Központ és Színház együttműködésének köszönhetően 2002-ben létrejött Táncpanoráma mára a város egyik legmeghatározóbb kulturális eseményévé vált. Idén a Budapest és a Honvéd Táncszínház mellett az ExperiDance Tánctársulat kápráztatta el a nézőket négy előadással. A Földi Béla koreográfiája alapján készült Hófehérke című darabra ovisok és általános iskolások csoportjával telt meg a színházterem.


A világhírű ExperiDance nem először járt Keszthelyen, idén az Ezeregyév produkció felújított változatát is láthatta a közönség
Fotó: Temesi Hilda

További képekért kattintson a fotóra!

 

Első este Meghökkentő címmel került színpadra két darab. A Budapest Táncszínház művészei Csokoládé címmel a kettősséget, a férfi-nő kapcsolatát ábrázolták művészi módon, míg a másik produkció Gustavo Ramírez Sansano spanyol koreográfus munkájára alapozott. Az aláfestő blueszene is elvarázsolóan hatott, melyre a táncosok humoros embertípusok képviselőit mutatták be egy-egy önálló epizódban.

Másnap este a néptánc kedvelői töltötték meg a nézőteret. Az utóbbi évtizedekben világjáró együttessé vált Honvéd együttes műsora egy falusi tánciskola hangulatából adott ízelítőt. A rendkívüli dinamikát, a táncosok virtuozitását, a színpadképek látványosságát, s az eredeti népi viseletek színpompás gazdagságát vastapssal hálálta meg a közönség.

A kortárs tánctechnikát építette bele a magyar néptáncba s hozta létre saját társulatát Román Sándor több mint kilenc éve. A nemzetközi ismertségnek örvendő ExperiDance neve minden évben garanciát jelent a telt házra. Ezeregyév című darabja nem először járt Keszthelyen, ám idén a felújított változatára még azok is kíváncsiak voltak, akik több éve már egyszer végignézték a hihetetlen, show-elemekben gazdag produkciót. Az egész estét betöltő előadás a magyar történelmet dolgozza fel a honfoglalástól napjainkig. Vona Tibor, a társulat ügyvezető igazgatója elmondta, a 260 kosztümre és fergeteges zenére épülő darab díszletében és látványában ad most újat, mely mostanra túl van a négyszázadik előadáson is, ami igencsak ritkaságszámba megy a tánc világában.

- A bevált dolgokhoz nem nyúltunk - árulta el az igazgató. - Annyi változást történt, hogy Román Sándor helyett Patonai Norbertet láthatták új főszereplőként a nézők, aki karakterében megpróbálja visszaadni azt a kisugárzást, ami Sándorban nagyon egyedi volt. Elkényeztet minket az élet, ami most már a nemzetközi meghívások szintjén is jellemző. Jövőre hat héten keresztül szerepel a társulat a Nagyidai cigányokkal Madridban. Erre, azt hiszem, büszke lehet az egész nemzet.

Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatónője szerint nagyon jó ötlet volt annak idején a program életre hívása, s ezt a magas nézőszám igazolhatja legjobban.

- Külföldiek több előadást is megtiszteltek jelenlétükkel, aminek nagyon örülök, mert az itteni lakóknak is és nekik is szükségük van a nívós műsorokra. Az együtteseknek is jó, hogy ilyen lelkes közönséggel találkoznak.

Vona Tibor, az ExperiDance ügyvezető igazgatója: - Az együttes létrehozása  óta felnőtt egy új generáció, a táncot nagyon magas szinten  művelő művészek veszik át azt a stafétát. Sokat dolgozunk azért, hogy telt házas előadásaink legyenek.

Nézze meg a többi képet képgalériánkban, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!