Kultúra

2009.04.21. 02:28

Tükrös, bocskor (április 26-ig)

Keszthely (há) - Múzeumi kutatómunkára alapozva készített dísz- és használati tárgyakból nyílt kiállítás várja az érdeklődőket a Népművészeti Alkotóházban. A bemutatott darabok a Dunántúl folklórhagyományaiban tallóznak.

Horányi Árpád

A tárlat a pásztoréletből kiindulva idézi azt a folyamatot, ahogy a díszítő kultúra és a közélet egymásra talált. A látnivalók a tájegység tárgyi kultúrájának jellemző formavilágát, régi motívumainak fennmaradását és újrateremtését fejezik ki. Erre a célra nyert pályázati támogatást az anyag létrehozásához a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány. Az oktatási és kulturális tárca Tengertánc programján szerepelve 350 ezer forintnyi támogatást kaptak. Pozvai Andrea alapítványi tikár elmondta, hogy az alkotóházban működő fafaragó, bőrtárgykészítő, szövő és népi kismesterségi stúdió vállalta a kutató-alkotó szereppel járó munkát. A Dunántúl több múzeumában keresték azokat a régi és ritka tárgyakat, melyekből a közgyűjteménytárak keveset, illetve már rossz állapotban lévőket őriznek.

Ahogy a tárlat reprezentálja: a hímes tojások nem csak a húsvét szimbolikái voltak, készítették azokat ajándékként, jelképezve a termékenységet, színétől függően a boldogságot, a gazdagságot.

A bocskorokat pedig addig viselték a tulajdonosaik, míg e lábbelik el nem rongyolódtak, így azokból is csak erősen nyűttek maradtak fenn hajdanról. De a faanyag sem örök: a százéves tükrösök mintáiból ugyancsak többet újrafaragtak most a kései utódok. Akadnak a múzeumokban tarisznyák, amiket még iparának kifejlődése előtt maguk a pásztorok készítettek saját célra, s dohányzacskók, melyek már az öltözékek díszéül is szolgáltak. A belőlük fellelt eredetiek alapján is készült most néhány új darab.

A látnivalókat a tárlat minapi megnyitóján Gyanó Szilvia, a Balatoni Múzeum etnográfusa ajánlotta a látogatók figyelmébe. Rávilágított arra, hogy a másolás nem von le semmit a művészetteremtés értékéből. Az eredetihez való visszanyúlás alapján új dolgok születtek.

A kiállítás április 26-ig látogatható, délutánonként 13- 17 óra között.

Ezek is érdekelhetik