Kultúra

2009.04.02. 02:27

Becsben tartott régészeti emlékek

Nagykanizsa (sza) - Egy napirend erejéig a régmúltba mélyedt legutóbbi ülésén a dél-zalai város közgyűlése. A városatyák tájékoztatót hallgattak meg Nagykanizsa régészeti értékeiről, s úgy döntöttek: tanulmányterveket készíttetnek rom-kertek kialakítására.

Szalabán Attila

A kanizsai közgyűlést Deák-Varga Dénes városi főépítész tájékoztatta arról, hogy a város területén 79 régészeti lelőhelyet tartanak jelenleg nyilván. 

Számuk azonban folyamatosan nő, a közelmúltban például az M7-es építése, illetve az Erzsébet téren tervezett mélygarázs kialakítása révén bukkantak értékes leletekre a Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága szakemberei. A jókora listából a főépítész nyolc lelőhelyet tartott fontosnak kiemelni. 

Említést tett arról a 7 ezer éves kőkori kultikus helyről, amelyre Palin városrész északi részén, egy dombon bukkantak a régészek. Szomorúan jegyezte meg azonban: a felbecsülhetetlen kultúrtörténeti értékű helyet évezredek óta őrző homokdombot 2007-ben hatósági engedéllyel, érthetetlen módon elhordták. 


Az ipari  park területén egy teljes lócsontváz is előkerült
Fotó: Szakony AttilaAz Inkey-kápolna környékén pedig egy késő római kori villagazdaság, valamint ókeresztény sírok maradványai kerültek napvilágra, ugyanitt szinte teljesen sértetlenül konzerválódott lótetemet is találtak. A főépítész kitért Kanizsa várára, az Erzsébet téren és környékén megtalált középkori városfalra, a Romlottvárra, a bajcsai várra, a Garay utcai benzinkúttól északkeletre felfedezett ferences kolostor maradványaira és a mórichelyi rotundára is. 

- Az utóbbi időben sok minden történt a régészek jóvoltából, de ezzel a kérdéssel eddig nem foglalkozott kellőképpen a város közgyűlése - magyarázta érdeklődésünkre Deák-Varga Dénes. - Ugyanakkor sorra maradunk le különböző pályázati lehetőségekről, márpedig komoly összegeket lehetne szerezni az értékes leleteket bemutató romkertek létrehozására. A főépítész érvelését a város közgyűlése is elfogadta. A tájékoztatót tudomásul véve a képviselők határozatukban leszögezték: régészeti örökségének védelmét a jövőben is a jogszabályoknak megfelelően biztosítja Nagykanizsa; mi több, a jövő évi költségvetésben elkülönít egy keretet, melyből romkertek megvalósíthatósági tanulmányterveit készítteti el.

Ezek is érdekelhetik