Kultúra

2009.03.04. 03:29

Tiszán innen, Dunán túl

<b>Gyenesdiás</b> (há) - A napokban a helyi általá- nos iskola házigazda szerepével rendezték meg az immár 6. megyei népdalversenyt, a társintézmények és középiskolák diákjai között.

Horányi Árpád

A dalos találkozón 17 település 29 iskolája színeiben vetélkedtek a nevezők a továbbjutásért.

Az eseményre ezúttal is a Zala Megyei Pedagógiai Intézet közreműködésével került sor. A megmérettetés izgalmai mellett a szereplés élménye, a zsűri értékelése emlékezetes mérföldkőként is megjelent a fellépők körében. A versenyt minősítők sorában ott volt Vakler Anna népzenész, Horváth Károly zalai népdalgyűjtő, népzenész - a népművészet ifjú mesterei - és Németh István, az MTA Zenetudományi Intézet munkatársa. Kiemelték: az ifjú népdalénekesek jól felkészültek a rendkívül gazdag zalai népdalkincsből.


Népes csapat viszi tovább az országos versenyre a zalai kulturális és népi hagyományt
Fotó: Hárshalvi György

A továbbjutók április 4-én, a Magyar Néprajzi Múzeumban sorra kerülő Tiszán innen, Dunán túl országos népdalversenyen vesznek részt. Az általános iskolás korosztályból szólista kategóriában folytatja a versenyt Kapitány Evelin (Keszthely, Egry-iskola) és Prezenszki Benjámin (Gyenesdiás), kisegyüttes kategóriában a Tátika (Csesztreg) és a Balatoni betyárok (Gyenesdiás), éneklő csoportot képviselve pedig a Pacsai Népdalstúdió, a Búzavirág énekegyüttes (Zalaszentbalázs) és a Szivárvány éneklő csoport (Gyenesdiás). Középiskolás korosztályból továbbjutott Csordás Anna, Rónaky Rebeka (Keszthely, Vajda-gimnázium) és Dóra Krisztina (Keszthely, közgazdasági szakközépiskola). A zalai versenyzőket Gaálné Karáth Judit, Molnár Ferencné, Pálos Henrietta, Beke Miklósné, Hamvas Endréné, dr. Záborszkyné Cs. Tóth Csilla és Csordásné Fülöp Edit pedagógus készítette fel a megmérettetésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!