Kultúra

2009.03.09. 03:29

Nem csak olvasni, hallgatni is jó

<b>Lenti</b> - A könyvek iránti vonzalom újraélesztésének és az olvasás népszerűsítésének szándékával szervezte meg ismét azt a nonstop felolvasást a lenti Arany János Általános Iskola, amelyen a városból és környékéről több százan vettek részt.

Gyuricza Ferenc

Valami különös hangulat ülte meg az iskola egyik fénnyel elárasztott helyiségét. Miközben csendben duruzsolva hangzottak el rövid részletek népszerű és kevésbé ismert novellákból, regényekből, versekből, feszült figyelem övezte a felolvasót. A sokat kritizált rohanó világ türelmetlenségét meghitt áhítat váltotta fel, az odafigyelés a pillanat magától értetődő részévé vált. Talán öt percig tartott mindez, az éppen soron következő felolvasó csak ennyit válalt, de aztán kezdődött elölről az élmény.

- Immár hatodik alkalommal került sor a nonstop felolvasásra intézményünkben, s varázsa még most is ugyanolyan, mint először - mondta Boa László igazgató. - Az ötlet az iskola névadójától származik, hiszen közismert, hogy Arany nemcsak az egyik legnagyobb alakja a magyar irodalomnak, de kedvelője annak, rengeteget olvasott. Ebből kiindulva szerveztük meg öt éve az első nonstop felolvasást. Akkor a Toldival kezdtük, majd a Toldi estéjével folytattuk, ami az elég nehéz nyelvezet miatt fel is adta a leckét. Azóta viszont új formát alkalmazunk, mindenki hozza magával a saját kedvencét, abból mutat be rövidebb részleteket.

A péntek reggel nyolc órakor kezdődött, s éjfélig tartó nonstop programmal az iskola az olvasás szeretetére, a könyvek népszerűsítésére kívánja a figyelmet felhívni. Elsősorban a gyerekeket szeretnék olvasóvá nevelni, de a felnőtteket is várták, hiszen Boa László szerint sajnálatos módon egyre kevesebb könyvet veszünk kezünkbe. Az igazgató ezért úgy véli, hogy a kezdeményezésükkel egyfajta missziót is vállaltak. Ennek lassan ugyan, de ma már érződnek az eredményei.

- Nem csak az olvasás a fontos - mondja. - Meglepetten tapasztaljuk, hogy egyre többen jönnek el hallgatni mások felolvasását. Tanítványaink közt is vannak olyanok, akikről jól tudjuk, hogy kevésbé szeretnek olvasni, de szívesen hallgatják a másikat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy többnyire az értelmiségi körökből vállalkoznak szívesebben a felolvasásra, bár ez a kategorizálás talán erőltetett, mint ahogy arra sem lehet vállalkozni, hogy műfaji keresztmetszetet mutassunk be. Mesék és ifjúsági regények, vers és próza egyaránt elhangzott, de a pajzánabb történetek éppúgy terítékre kerültek, mint a hazafias érzületű írások.

- Első alkalommal vagyok itt, s most egyelőre hallgatóként - mondta a késő délutáni órákban Szabó Zsolt. - Este azonban visszatérek, egy Wass Albert verset hozok magammal. Remek ötletnek tartom, hogy vannak, akik a magyar nyelvet ilyen módon is próbálják felkarolni.

- Olyan könyvből választottam egy részletet, ami a boldogságról szól, s ezt az érzést szerettem volna másokkal is megosztani - mutatja a Francois Lelord által írt Hector utazása a boldogság nyomában című kötetet Bagladi Mónika, a városi könyvtár munkatársa. - Én kötelességemnek is érzem, hogy részese legyek ennek a kezdeményezésnek. Azt örömmel tapasztalom, hogy a könyvek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, s főleg a tavalyi Olvasás éve volt kiugró ebből a szempontból. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!