Kultúra

2009.03.09. 03:29

Egy vászon, két festő (március 31-ig)

<b>Zalaegerszeg</b> - 3,5x2 méteres kompozíciót festett a közönség szeme láttára Fürjesi Csaba és Sánta László pénteken este a Keresztury ÁMK hangversenytermében. A performansz előtt tárlat nyílt.

Magyar Hajnalka

Mégpedig a tavalyi Open Art Nyilvános Nemzetközi Szimpózium terméséből. A tizenegy nagyméretű festmény a Salgótarjánban megrendezett művészeti akción született, a nyilvánosság figyelmétől kísérve. Mint a tárlatot megnyitó Pallag Márta művészettörténész elmondta, a különböző országokból meghívott alkotók nyolc héten át egy légtérben festettek, s a közönség láthatta, amint a 2x2 méteres, kezdetben üres fehér vásznak lassan képzőművészeti alkotásokká alakultak.

Hasonló élményben lehetett része a közönségnek péntek este is, ám a folyamat igencsak lerövidült. Az Ars Longa Művészeti Egyesület két alapító tagja, Fürjesi Csaba és Sánta László tartott élő akciófestészeti bemutatót, ráadásul ők ugyanazon a vásznon dolgoztak. Igaz, volt helyük a kibontakozáshoz a mintegy hét négyzetméteren. A hangversenyterem színpadán zajló performanszhoz a Pertu Jazz Group kitűnő muzsikája szolgált hátterül.

- Már több esetben festettem a társam hátára is, ha éppen elém állt - tréfálkozik festőpartnerével Fürjesi Csaba. Mint kiderül, nem először vállalkoztak ilyen bemutatóra. Az együttfestés ötlete közel tíz éve, egy közös budapesti műteremben kezdett körvonalazódni. Gyakran megesett ugyanis, hogy belefestettek egymás félkész munkájába. Aztán arra gondoltak, csinálhatnák ezt alkalomadtán együtt is.

- Az attrakció maga a kép megszületése, az alkotói fázisok nyomon követése - részletezi Sánta László. - A néző maga is részesévé válik az egésznek, hiszen látja, milyen dinamika és ritmus szerint alakul ki a színek, tónusok, foltok rendszere, s épül fel a vizuális élmény.

Nem döntik el előre, hogy mit festenek, szabad folyást engednek a pillanatnyi, a környezet és az atmoszféra által kiváltott impulzusoknak. Ez teszi igazán helyi értékűvé a művet, hiszen az adott festmény csak ott és csak akkor születhetett meg. Munka közben természetesen egymásra hangolódnak, továbbviszik és továbbépítik egymás motívumrendszerét. S hogy mikor van készen a mű?

- Ez persze nagyon relatív, de általában akkor kész, amikor mindhárman - mi ketten és a mű - úgy érezzük, összeállt a nézőkben egy látványvilág, egy kerek élmény - válaszol Fürjesi Csaba. - Akár évekig is dolgozhatnánk egy ekkora vásznon, de az már nem akciófestészet volna.

A péntek este született mű beépült a tárlat anyagába, s március 31-ig kínál élményt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!