Kultúra

2009.03.14. 03:28

Csak négy van az országban

<b>Gelse, Zalaegerszeg</b> (kv, ahzs) - Zala megyei programját a megyénkhez közeli Sávolyon kezdte tegnap reggel dr. Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki ezután Gelsén, majd Zalaegerszegen járt, s szerkesztőségünkbe is ellátogatott.

Zalai Hírlap

Az időrendnél maradva, elsőként a Somogy megyei Sávolyra érkezett az önkormányzati miniszter, hogy a helyszínen egyeztessen a Moto GP-futam előkészületeiről. - A hírek beigazolódtak, az eredetileg tervezett ütemnél lassabban halad az építkezés - mondta dr. Gyenesei István, aki szerint a magyar állam, illetve a területileg illetékes önkormányzatok minden olyan előkészítést határidőre teljesítettek, ami a feladatuk volt. Ugyanakkor a beruházók nem tudták a szükséges forrásokat előteremteni ahhoz, hogy időben elkezdjék, s befejezzék a pályaépítést. - A bizalom továbbra is megvan irányukban, egyszerűen azért, mert mindenkinek érdeke, hogy ez a pálya elkészüljön. Somogyra és Zalára egyaránt komoly vonzerővel bíró, a térség fejlődéséhez szükséges turisztikai és sportértéket jelentő beruházásról van szó.

- Sávolyon bejelentettem - folytatta -, hogy ezután minden hónap 13-ára összegzem, mi történt előzőleg, ki, milyen munkát végzett el, s egy közlemény formájában a nyilvánosság elé fogom tárni. Ahhoz, hogy jövő májusban futamot rendezhessenek, legkésőbb idén július közepén el kell kezdeni az érdemi pályaépítést. A gelsei Weöres Sándor Általános Iskola március 15-ei ünnepsége keretében Gyenesei István átadta azt az amerikai iskolabuszt, ami a zalakarosi kistérség összefogásának, s az önkormányzati tárca 22 millió forintos pályázati támogatásának köszönhetően több mint száz gyerek mindennapi iskolába jutását segíti elő. - Joggal lehetnek büszkék arra, hogy a megyében ez az egyetlen ilyen felszereltségű jármű, de az országban is csupán négy darab van belőle - fogalmazott Gyenesei István, hozzátéve: önkormányzati miniszterként akkor lesz igazán elégedett, ha jóval több ilyen sárga csoda közlekedik majd az utakon, a legeldugottabb kis falvak diákjainak is biztosítva a kistérségi központi iskolába jutást, s ezáltal a minőségibb oktatásban való részvételt.

Gyenesei István a megyeszékhelyen kormányzati fórumot is tartott a Kamarák Házában.

Itt elsősorban az önkormányzatokkal kapcsolatos kérdésekről beszélt, nevezetesen a helyi képviselők számának esetleges maximálásáról, a körjegyzőségek státusáról, valamint a hazai önkormányzatok minimálisan szükséges számáról. Ismeretes, a hazai önkormányzati rendszer a szakemberek szerint felülvizsgálásra szorul, elképzelhető, hogy 1500 lakosonként, avagy hét településenként kellene egy-egy körjegyzőség. Mindez természetesen még a társadalmi vita szintjét képezi. A tegnap délutáni fórumon mintegy 120 zalai érintett vett részt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!