Kultúra

2008.10.13. 02:28

Egy napra két díj jutott

<b>Zalaegerszeg</b> - Érdekes nap volt szeptember huszadika <em>Budaházi Tibor</em> festőművész életében. Azon a szombaton két országos kiállítás díjátadójában is érdekelt volt az Egerszegen élő alkotó.

Magyar Hajnalka

- Rendszeresen indulok országos festészeti megmérettetéseken, fontosnak tartom a jelenlétet - szögezi le. - Ha meg még díjat is nyerek...

Azon a bizonyos szombaton délelőtt Szekszárdon, az V. Festészeti Triennálén a művelődési minisztérium díját vehette át, majd sietett tovább Kecskemétre, hogy a IV. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé megnyitóján Bács-Kiskun megye díjához fogadja a gratulációkat.

- Ez utóbbi kiállítás témájául Jézus példabeszédeit jelölték meg, engem a Ti vagytok a föld sója gondolat ihletett meg. A díj, amit kaptam, a második legrangosabb volt az elismerések sorában.

Szekszárdon Babits Mihály emlékének szentelték a festészeti triennálét, ahol egy, a költő szellemiségét megragadó, fekete-fehér képével aratott sikert.

- Babits verseinek dinamizmusát, ritmusát próbáltam visszaadni, s megjelenik rajta a tőlem már megszokott írás is. Igen közel érzem magamhoz Babits sokrétű világát,ezt az egyszerre konzervatív és liberális, a hagyományokat megújítva tisztelő habitust. Nem volt nehéz evvel azonosulnom, hiszen jómagam is hasonlóan gondolkodom a művészetről.

E tárlatra mintegy 180 művész adott be munkát, s ennek mintegy harmadát állították ki. Kecskeméten hasonló volt a mezőny nagysága, s a zsűri szigora ugyancsak.

Mint elmeséli, az érintett városok nagyon jól szervezik a kiállítások megnyitóit, mindig valami tömegeket vonzó nagyrendezvényhez időzítik, s így olyanok is betérnek a tárlatokra, akik amúgy nem éreznek olthatatlan vágyat a kortárs képzőművészet nyomon követésére. Sok alkotó személyesen is részt vesz a megnyitókon, így ismerkedésre is nyílik alkalom.

A szekszárdi triennálé november 2-áig látogatható a Művészetek Házában, a kecskeméti cifrapalotabeli biennálé pedig október 30-ig várja a közönséget.

További bizonyítékokat sorolhatunk arra, hogy Budaházi Tibort nem korlátozza a megyehatár. Nemrég zárult kiállítása Ráckevén, valamint Budapesten, a Magyarok Háza Bartók-termében. Ugyancsak szerepel két munkával a Szombathelyi Képtárban látogatható Ars Pannonica Biennálén, melyen a határokon átnyúló Pannon régió művészei mutatkoznak be.

- Sűrű évem volt, s a vége sem lesz unalmas. Készülöka Magyar Festők Társasága által szervezett kiállításra, amelynek Fekete képek lesz a címe. A fekete színként való alkalmazása lesz a szép szakmai feladat, ide szánom a most elkészült Kas című festményemet - mutatja az állványon támaszkodó, rá jellemzően apró motívumok-ból, faktúra-jelekből felépített kompozíciót.

Ezek is érdekelhetik