Kultúra

2008.06.02. 02:29

Újra lovasnemzet lettünk

Budapest (os, vzs) - Kétszázötven ló, százezer látogató - a hét végén újra lovasnemzet lettünk! Az első budapesti Nemzeti vágta visszahozta történelmünk legnemesebb hagyományait, az ország egészét megmozgató kétnapos dzsembori hangulatos, sokszínű, jól szervezett programjaival igazi reneszánsz népünnepéllyé vált.

Zalai Hírlap

Aki még életében nem látott nyalka magyar huszárt, szombaton akár egy egész csapattal is találkozhatott a főváros legimpozánsabb pontján, a Hősök terén. 

A látványos lovas felvonulás még azokat is megállásra késztette, akik inkább a zenés, játékos programok vagy a kézműves bazár kedvéért látogattak ki az újszerű rendezvényre. A Geszti Péter agyából kipattant ötlet ezúttal nem amúgy magyar módra valósult meg, a szombat délelőttől vasárnap estig tartó fesztivál valódi értékeinket, nemzeti hagyományainkat fel- és bemutató programsorozata nemcsak pontosan azt nyújtotta, amit előzetesen a reklámok ígértek, hanem annál többet is. 

A méltó, jó hangulatú, politikamentes nemes versengés és felhőtlen szórakozás örömét. 

A Nemzeti vágta középpontjában természetesen a vasárnapi lóverseny állt, a lovak és lovasok hónapok óta a vágta lázában égtek, hiszen a győztes nevező jutalma összesen 30 millió forint, és ötmillió forint jár az általa képviselt önkormányzatnak is. 

Vasárnap a futamok megkezdése előtt sikerült beszélnünk a Zala megyét képviselő lovasokkal. A nagycenki illetőségű K. Imre Gábor az 1989-ben alakult, 15 tagú Nagykanizsai Lovasklub versenyzője. Mindössze három hónapja lovagolja az angol telivér Többsincset, aki érzékeny idegrendszerű paripa. Miközben beszélgettünk, folyamatosan nyugtatni kellett, mert kapkodta a fejét és egyfolytában nyerített, ám Gábor nem tartott attól, hogy ketten együtt rosszul teljesítenek. Húsz éve lovagolok, díjugrató versenyző vagyok. Az eddigi tapasztalataim szerint lehet, hogy épp a szokatlan környezet inspirálja majd Többsincset a versenyen. 

A mindössze 20 éves Bönde Ferenc Letenye színeiben indult a hétéves csődör, Náboly hátán. A fiatalember a nagyszülőkig visszamenőleg lovas családban született, nem csoda, hogy már négyévesen megülte a lovat. Ferenc elégedett volt a versenytársával, mert a csődör nagyon nyugodt állat, megszokta és jól viseli a változásokat . 

A 15 éve lovagló Lukács Zoltán Zalaegerszeget képviselte a vágtán Asszáddal, a körülbelül egymillió forint értékű nyolcéves arab telivérrel. Zoltán, aki mint mondta, soha nem izgul bevetések előtt, eddig távlovas versenyeken indult négyes, kettes és egyes fogatokon. Elégedett volt bérelt lovával, mert szerinte az állat fajtatulajdonsága a nyugodtság, a fegyelmezettség.

A vágták szünetében ellátogattunk az Andrássy úton a városi Tourinform által felállított Nagykanizsa pavilonba, ahol megyei kiadványokon, bel- és külföldi turistáknak szóló információs anyagokon és térképeken kívül a helyi specialitásokat tartalmazó szakácskönyvekkel is találkozhattak az érdeklődők. Ezek mellett a tájjelleget Farkas Klára kézműves táblaképei és Tóth Zoltán fazekasmester munkái gazdagították. 

Az iroda két munkatársa elmondta, hogy rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott Zala megye, és ezen belül Nagykanizsa turisztikai látnivalói iránt, így már szombaton utánrendelést kellett feladniuk a várható vasárnapi roham miatt, amely persze nem maradt el. Mindenképpen érdemes volt eljönni, nagyon pozitívak és reményt keltőek a tapasztalataink - summáztak az iroda munkatársai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!