Kultúra

2008.06.27. 02:29

Szívből szól a dal

Sárhida - Hangerőből nincs hiány, a maroknyi csapat lelkesen és tisztán énekel. Nem véletlen, hogy a legutóbbi megmérettetésről elhozta a legmagasabb kitüntetést a Sárhidai Dalkör.

Zalai Hírlap

A sárhidaiak mellett Gellénházán, valamint Zalaszentivánon és Németfaluban is sokat tesz azért, hogy minél többen minél több népdalt, tradíciót megismerjenek. Mindegyik csapattal szívesen dolgozik, sőt, az együttesek között sincs rivalizálás, inkább drukkolnak egymásért a nótás kedvű tagok.

Előttük papíros, de segítség nélkül is tudják a dal szövegét, melyet éppen énekelnek. Mostanság a novai aratóversenyre készülnek, na, nem csak azért vesznek részt a rendezvényen, hogy kaszát fogjanak a kezükbe, a szórakoztatás feladatát is maguk-ra vállalták. Rendszerint hetente egyszer próbál a vezetőjükkel együtt tizenkét fő alkotta társaság, de adott esetben, fellépés vagy verseny előtt, többször is birtokba veszik a település művelődési házát.

- Szeretünk énekelni, és úgy gondoltuk, összejövünk - mesélte a kezdetekről Hajdu Lászlóné, Piroska, az együttes egyik alapítója. - Nagyné Pete Rozália szervezte meg 1999 márciusában a dalkört. Telefonált az ismerőseinek, így verbuválta a társaságot. Voltak, akik időközben elhagyták a csapatot, de új tagok is csatlakoztak hozzánk, a lényeg, hogy azóta folyamatosan működünk. Egy ideig Balogh Ágnes, majd Balazsicz János irányította a munkát, öt éve pedig Kulcsárné Csejtei Marianna vezetésével tanuljuk a dalokat. Jóban vagyunk egymással, szeretjük egymást, meg aztán szüksége van az embernek egy kis levegőváltozásra, kikapcsolódásra, szóval jó egy kicsit eljönni otthonról. Itt felszabadultan énekelhetünk.

Teszik ezt nemcsak a maguk, hanem mások örömére is, hiszen sokfelé hívják őket. Természetesen a faluban is sokszor kiengedik a hangjukat, de a környék településeire ugyancsak sokszor invitálják az együttest. Legyen szó búcsúról vagy éppen szüreti felvonulásról, mindenféle rendezvényre akad egy csokorravaló nótájuk.

- Akad fellépés, komolyan mondom, egész nyárra lesz elfoglaltságunk - jegyezte meg Piroska.

Két férfiú erősíti a csapatot.

- Jó a közösség, a hangulat, elviccelődünk - említette Balogh Pál, őt mi tartja a közösségben a nótás kedv mellett.

- Még Balazsicz János barátom invitált meg ide - említette Óvári Gyula, aki szintén örömmel énekel, mulat a többiekkel.

- Jó kis társaság a sárhidai, lelkesek és szorgalmasak. Nagy dolognak tartom, hogy eddig három országos minősítésen vettünk részt, és először ezüst, aztán arany minősítést kaptunk, most májusban pedig már Arany Páva-díjat. Le a kalappal előttük! - méltatta a népdalkört Marianna, akinek köszönhetően főként a zalai népdalkincs gyöngyszemeit, Vajda József gyűjteményének dalait tanulják a tagok, de azért mostanság már más tájegységekre is kitekintenek. Fejér megyei összeállítás is szerepel a repertoárjukon, a legutóbbi versenyen pedig közép-dunántúli népdalcsokorral lopták be magukat a zsűri szívébe. - Nemcsak énekel a társaság, de színpadra visszük a jeles ünnepekhez kapcsolódó szokásokat is. Aratójátékot, szüreti felvonulással kapcsolatos jeleneteket, betlehemezést, menyasszonykikérést is bemutattak már. Fontos, hogy felelevenítsük és megtartsuk a hagyományainkat, hiszen így tudjuk csak megőrizni magyarságunkat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!