Kultúra

2008.06.27. 02:28

Randi kölcsönlakásban

Nagykanizsa - A Kölcsönlakás című vidám bohózattal nyitotta a nyári színházi előadások sorát a HSMK, a budapesti Fogi Színház számtalan, jól bejáratott poénnal szórakoztatta a közönséget.

Zalai Hírlap

A szabad levegőt ezúttal nélkülözniük kell a nézőknek, hisz a Péterfy-iskola előtti színpad felett eljárt az idő, javításra szorul. Ezért a nyári színház mindhárom programját a Hevesi Sándor Művelődési Központba száműzték . A nyitóelőadásnak szüksége volt zárt térre, ugyanis kint hamar leszakadt az ég.

A vígjátékban csak a poénok csapkodtak, azok gazdagon, hisz a Kölcsönlakás jó öreg bohózat. A Vidám Színpad törzsgárdája is felvonult, az örök komika, Csala Zsuzsa most kisebb szerepet kapott, Harsányi Gábor, Straub Dezső, Rátonyi Hajni és Gergely Róbert vitték a történet fonalát. Ami nem volt egyszerű, hisz már az elején összekuszálták a szálakat: a kölcsönkért lakásba két randevút is leszerveztek, persze, hogy egy időben. Ebből adódóan bőségesen volt ajtócsapkodás, a tulajdonos Gézát alakító Harsányi Gábor is kitett magáért, a nézők lubickolhattak a poénokban. A többiek szerepe inkább a zavarkeltésről szólt, bejáratott, a mai korba átültetett viccek sorjáztak.

A második felvonásban még mindig magányosan játszott Harsányi Gábor, aztán hirtelen Icát, a vízvezeték-szerelő feleségét alakító Csala Zsuzsa toppant be tetőtől talpig narancssárga szerelésben, rikító sárga tollboával a nyakában. Magánszám! Vagy viccmesélés. Igen, utóbbi, egyfajta rövid dumaszínház, persze Csala Zsuzsa receptje alapján. Az egyik hozzávaló a közönség, a másik a poénáradat volt, bár az eredetiség hiányzott.

Az előadás előtt az öltözőben beszélgettünk Csala Zsuzsával és Harsányi Gáborral.

- A tehetséges fiatalokkal hódít az Állj ki és mondd! műfaj. A felgyorsult világban van még másfajta kabarénak is helye?

- Tényleg, a sok ifjú szólista ámulatba ejtő képességekkel bír - válaszolt Csala Zsuzsa. - De amit a Vidám Színpadon kialakítottunk, teljesen más stílus, műfaj. Gyakran fel is teszem a kérdést: megállnák-e a helyüket olyan jelenetekben, amikről majd később, negyven év eltelté-vel is beszélnek? Ilyenek nem születnek, nincs bohózat, se kabarétréfák, ezek pedig hiányoznak a közönségnek. Nagyon sajnálom az új generációt, akik ezt nem ismerik, hiszen még ma is szükség van a jól bevált tréfákra. Hiány van a magyar kabaréírókból, az a vágyam, hogy legyen legalább egy olyan író, aki után mehet a közönség...

- Mindig drukkolok, támogatom a fiatalokat, örülök a sikereiknek - így Harsányi Gábor. - Amit ők csinálnak, az tőlünk sem állt távol soha, csak akkoriban önálló estnek hívtuk, s gyakran improvizáltunk. De a klasszikus kabaré sem hal ki, van utánpótlás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!