Kultúra

2008.06.13. 02:29

Költöző kötetek

<b>Zalatárnok</b>- A településnek már 1950-ben volt könyvtára, ami pár hónapja új helyszínen, megújult környezetben fogadja olvasóit.

Magyar Hajnalka

Az immár méltó környezetben elhelyezést nyert könyvtár gazdája, Gombos Roland szívesen vállalkozott a kötetek gondozására. A fiatalember az internetezők segítésén túl most már a Gutenberg-galaxisban is kalauzul szegődhet a zalatárnokiak mellé. Ábrahám Aladár polgármestertől azt is megtudtuk, több falubeli jelezte, szívesen hozzájárulnának a kis bibliotéka kínálatának bővüléséhez, színesítéséhez. Saját, otthoni könyvtárukat veszik revízió alá, s amitől nem sajnálnak megválni, azt felajánlják a könyvtár részére, hiszen más még örömét lelheti e kötetek lapozgatásában. Az adományt örömmel fogadják.

Az 5 ezer kötetes zalatárnoki gyűjteményt a hét végi falunapon avatták fel.

- Az egyik szemünk sír, a másik meg nevet - mondja elöljáróban Ábrahám Aladár, Zalatárnok polgármestere. - Azért költözhetett ugyanis jobb körülmények közé a könyvtár, mert tavaly ősszel már az alsó tagozatos oktatás is megszűnt az iskolánkban. A kiüresedett intézményben kapott helyet a teleház is, és kialakítottunk egy nagytermet, ahol az összes kulturális programot meg tudjuk rendezni.

A múlt szombaton épp falunapi forgatag töltötte be a falakat, s a fellépéshez öltözött vendégek feltérképezték a szépen bebútorozott könyvtárat is. Akadt, aki Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című könyvét kereste a polcokon, mások inkább a folyóiratokat lapozgatták.

Korábban a régi művelődési házban tanyáztak a kötetek, ám az épület elöregedett, átfogó felújítással lehetne csak korszerűsíteni, amihez legalább 30 millió forintra volna szükség. Öt éve próbálkoztak pályázattal, de nem nyertek, azóta pedig az önkormányzatnak nem volt saját forrása a felújításra. Most az értékesítésén gondolkodnak.

De térjünk vissza a könyvtár új otthonába, amit egy osztályteremből alakítottak ki.A Zalaegerszegi Többcélú Kistérségi Társulás támogatása, valamint egy sikeres könyvtárfejlesztési pályázat jóvoltából összesen közel 900 ezer forintból készíttethettek tetszetős bútorokat, vásároltak szőnyegeket, s mindemellett megújult a fűtés is. A szakmai teendőket a Zalaegerszegi József Attila Könyvtár végzi, s a korábbi gyakorlatnak megfelelően rájuk hárul a gyűjtemény hálózati-módszertani gondozása is.

- Első lépésként az állomány frissítését végeztük el, leselejteztük a tartalmilag elavult és a nagyon elrongyolódott köteteket - mondja Pál Éva, az egerszegi intézmény könyvtárosa. - Mintegy ezer kötettől kellett megválnunk emiatt, ám a kínálat mégsem csökkent, ugyanis ideköltöztettük, beépítettük az orokláni fiókkönyvtár mintegy 1200 kötetes állományát is. Az új elhelyezés nagy előnye, hogy a szomszédos teleház jóvoltából integrált közösségi tér jött létre. Nyolcféle folyóiratot rendeltünk, melyek közt minden generáció találhat kedvére valót, s az állománybővítés is megoldott a kistérségi társulás mozgókönyvtári ellátása keretében. Ennek nagy előnye, hogy e feladat nem az önkormányzat kasszáját terheli, mégis számos dokumentumhoz, CD-ROM-hoz, DVD-hez, kézikönyvhöz, albumhoz, hangoskönyvhöz juthat a községi könyvtár.

A könyvek gazdája Gombos Roland, aki hat hónapja kapta ezt a szép feldatot a teleház vezetése mellé.

- Eddig csak olvasóként jártam könyvtárba, de megkapok minden segítséget a feladat ellátásához Pál Évától, s kellő szakirodalom is rendelkezésemre áll - mondja új feladatáról a fiatalember, aki különösen a fantasztikus regények iránt érdeklődik.- Szerencsére itt van karnyújtásnyira a teleház, ha valakinek az érdeklődését a könyvtár révén nem tudom kielégíteni, az interneten bizonyára választ találunk a kérdésére. Ez utóbbi világ kicsit azért közelebb is áll hozzám.

Az elkövetkező hetek, hónapok teendői közt említi a korábban kikölcsönzött, ám nehezen visszataláló könyvek begyűjtését. A zalatárnokiak hozzáállásával nincs is gond, amióta tudják, hogy megnyílt az új könyvtár, megkezdődött a kötetek visszavándorlása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!