Kultúra

2008.06.30. 02:27

Belső szerveink testközelből (december 31.)

Budapest - Valódi emberi testrészeket mutat be a fővárosban a VAM Design Center. A kiállítást december 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Zalai Hírlap

Milyen sebességgel közlekednek testünkben idegsejtjeink? Mekkora a legkisebb csontunk? Melyik testrészünknek köszönhetjük, hogy biztosan állunk a talajon? Lehet, hogy tudjuk a választ ezekre a kérdésekre, azonban kevésbé valószínű, hogy saját szemünkkel is láttuk szervezetünk szóban forgó darabjait. Most megtehetjük, a BODIES című kiállításon. Az óriási orvosi műgonddal előállított, preparált testrészeket bemutató anatómiai tárlat már eddig is jelentős számú érdeklődőt vonzott, s nagy sikereket könyvelhetett el külföldön is.

A kiállítás fő célja, hogy testközelből ismerkedhessünk meg az emberi szervezet működésével, annak minden apró részletével. Pontos bemutatást kaphatunk a teljes csont- és izomrendszerről, az idegek hálózatáról, belső szerveinkről. A testrészeket egy újszerű, úgynevezett polimeres eljárással tartósították, először átitatták szilikonnal, majd különböző vegyszerekkel kezelték, hogy azután szilárddá váljanak.

Megdöbbentő, testünk milyen bonyolult összehangoltsággal látja el feladatait, s hogy milyen fontos és elengedhetetlen feladata van minden egyes apró szervnek, szövetnek.

A látogatók számára talán kicsit gyomorforgató látvány a rákos tüdő, a szervezők ezért találékonyan mellé helyeztek egy nagy üvegdobozt is, amelybe az első sokk után a cigarettás dobozt lehet hajítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!