Kultúra

2008.06.02. 02:29

A filmszínház még üresen áll

Keszthely - Új igazgatót neveznek ki a Goldmark Károly Művelődési Központ élére. A korábbi vezetőt, Cséby Gézát Csengei Ágota, a művelődési ház munkatársa váltja.

Kassai Zsigmond

Csengei Ágotát találta alkalmasnak a Goldmark Károly Művelődési Központ irányítására a keszthelyi képviselő-testület, így az igazgatói székben ő válthatja Cséby Géza költő-műfordítót, aki igazgatóként hamarosan nyugdíjba vonul. Az intézmény vezetésére az önkormányzat még tavasszal írt ki pályázatot. Összesen öt jelentkezőből három pályázatot tudott elfogadni a helyhatóság. Az egyik jelentkező lecsúszott a határidőről, a másiknak nem volt meg a szükséges iskolai végzettsége.

A három ajánlkozó közül Csengei Ágota művelődésszervező bizonyult sikeresnek, aki 2000 óta az intézményben dolgozik. Egyébként 2006 óta külsős tagja a város oktatási és kulturális bizottságának.

- A művelődési központ munkája eddig is magas színvonalú volt, hiszen ennek is köszönhető, hogy a Kultúra Magyar Városa címet megkaphattuk. A cél természetesen az, hogy ami eddig jól működött, azt tovább folytassuk. Ez érvényes többek között a közművelődésre, a színházszervezésre, kézműves szakkörökre - mondta kérdésünkre Csengei Ágota. - A jövőben jobban oda kell figyelnünk a fiatalabb korosztály igényeire.

Az új igazgató azt mondja, fontosnak tartja a turisztikai rendezvények erősítését is. A törekvés érthető, hiszen a tóparti város elsősorban ebből az ágazatból él.

Köztudott, hogy a Goldmarknak hosszú évek óta nem sikerült megoldást találnia az egykori mozi és a Sörház utcai szabadtéri színpad problémájára. A forráshiányos önkormányzat ezeket már több évtizede átadta a művelődési központ kezelésébe. A kilencvenes évek végétől aztán egy önkormányzati döntés alapján a két létesítményt vállalkozó kapta meg üzemeltetésre. A szebb napokat látott Petőfi Filmszínház például azóta áll üresen, hogy ez a bérlő-üzemeltető máig vitatott körülmények között hagyta ott az épületet. A szabadtéri színpadot évek óta szintén nem használják, a széksorok között felütötte fejét a gaz, az építmények pedig szinte visszafordíthatatlanul leromlottak. Az újonnan megválasztott igazgatót ezekről a problémákról is kérdeztük. Megnyugtató válasszal egyelőre azonban ő sem tudott szolgálni.

- Saját keretből ezeket a problémákat nem tudjuk megoldani. A mozit éppen a napokban láttam, sajnos siralmas állapotban van. Úgy gondolom, hogy kizárólag moziként biztosan nem fog funkcionálni a jövőben, inkább egy ifjúsági közösségi ház kialakítására találom alkalmasnak - mondta Csengei Ágota, ám hozzátette, a megoldások pályázati lehetőségektől függnek, mert az intézmény saját költségvetésből semmiképpen nem tudja finanszírozni a felújításokat.

A művelődési központ egyébként jelentős szervezeti átalakítás előtt áll, már amennyiben hinni lehet annak a szakértői tanulmánynak, amely nemrég készült el az önkormányzat megbízásából. A tanulmány a Goldmark szakmai és gazdasági átvilágításának tapasztalatait részletezi. Szó van benne többek között a névváltoztatás lehetőségéről, és arról, hogy az intézmény megérett a szerkezetátalakításra. Hogy az átszervezés részleteit hogyan képzeli el, a leendő igazgató még nem beszélt. Azt mondta, kinevezéséig folyamatosan dolgozik a részleteken, így erről egy hónap múlva tud majd beszámolni.

- Minden menedzsmentnek megvan a maga stílusa, és minden vezető megpróbálja kicsit a saját képére átalakítani az intézményét - értékelt Cséby Géza, a művelődési ház leköszönő igazgatója. - Az új vezető hosszú ideje dolgozik nálunk, így ismeri a ház működését. Azt szeretném, ha azok az értékek, amelyeket sikerült megvalósítanunk, s amelyekben a látogatók kedvüket lelték, továbbra is megmaradnának.

Cséby Géza szerint a Goldmarknak kettős feladata van. Egyrészt olyan rendezvényeket kell megszervezni, amelyeknek vitathatatlan kulturális értéke van, másrészt a közönség igényeit is figyelembe kell venni.

- Továbbra sem vonulok ki a művelődés területéről. Az írói-műfordítói és tudományos munkát folytatom. A lengyel- magyar kapcsolatok ápolására is nagy gondot fordítok. Emellett közművelődési szakértőként is folytatom a munkát, e minőségemben kapok megbízásokat a kulturális minisztériumtól - válaszolt Cséby Géza.
Csengei Ágota 1994 óta él Keszthelyen, de a  Balaton már korán szerepet játszott az életében. A közművelődés ügyét szolgálatnak tekti. Az új igazgató a Pécsi Egyetem művelődésszervezői szakán végezte tanulmányait, és 2000 óta dolgozik a keszthelyi művelődési központban. Jelenleg Cserszegtomajon lakik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!