Kultúra

2008.05.20. 02:29

Jelezte a színházbeli gondokat, leszavazták

Zalaegerszeg - A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolatait belengő, a napokban napvilágra került csalásgyanús ügyeket hetekkel ezelőtt szóvá tette a városi közgyűlésben Garamvölgyi György képviselő. Akkor rosszindulattal vádolták.

Szabó Judit

A Szövetség Zalaegerszegért színeiben politizáló képviselő - korábban fideszesként a megyegyűlés alelnöke - a polgármester szombati nyilatkozata alapján kereste meg szerkesztőségünket. Arról van szó, hogy valószínűleg hamis levelek, e-mailek kecsegtették a teátrum vezetését: nagy összegű pályázatokat nyertek EU-forrásokból. Úgy tűnik, az se igaz, hogy felvételt nyertek az Európai Színházi Unióba (UTE). Ez utóbbiról dr. Gyimesi Endre polgármestert az UTE vezetői április 17-én tájékoztatták, mégis ellenkező értelmű dokumentumot adott a hónap végén a kétségeit interpellációban megfogalmazó képviselőnek.

- Megdöbbentem, hogy a polgármester ezek szerint elhallgatta előlünk az ismereteit - mondta lapunknak Garamvölgyi György. - Én május 6-án nyomatékosan kérdeztem rá dr. Kovács Gábor jegyzőnél a szóban forgó UTE-levélre, de ő azt mondta, nem érkezett a polgármesteri hivatalba a színház felvételét elutasító jelzés. Nem értem, miért nem a hivatal nézett utána a dokumentumok valódiságának, miért bízta az ellentmondásos helyzetbe került színházra. Ahelyett, hogy utánajártak volna a gyanús ügyeknek, néhány képviselőtársammal együtt engem vádoltak politikai, s a város érdekei elleni zavarkeltéssel. Nagy kérdés, hogyan jutottunk el idáig.

- Valóban, Önt elmondták egy s másnak. A színház igazgatója március 21-én azt mondta a városi tv-ben naftalinszagú megélhetési politikusok okoskodnak és hülye kérdéseket tesznek fel a polgármester úrnak, hogy lejárassanak minket. Lapunkban április 3-án arról beszélt a teátrum vezetője, önöknek kell majd szégyellniük magukat a hamarosan napvilágra kerülő információk hatására. S lám...

- Nem szeretnénk ennek az alpári stílusnak, útszéli hangnemnek a talaján vitatkozni, ezért nem is reagáltunk. Én egyébként pánikreakciónak tudom be ezt a két kirohanást. A tények mezején kell ezt a roppant kínos ügyet mihamarabb kivizsgálni, a felelősöket megtalálni, s lehetőség szerint tiszta helyzetet teremteni a színházban, mivel valószínűleg az ottani művészek, munkatársak érezhetik magukat most a legrosszabbul.

- Lehet, hogy a városvezetés jóhiszeműen fogadta el a színház által elé tárt információkat: 1,8 millió elnyert euróról; a mexikói nagykövet személyes sajnálkozásáról, miután meghiúsult a dél-amerikai turné; s a brüsszeli vendégszereplés elmaradásáról. Önben mi keltett a gyanút?

- A beígért utazási időpontok sorra elmúltak, keveréknyelven születtek a levelek, hihetetlen tartalommal. Az UTE nem juttat 200 ezer eurót a tagjainak, ahogy a színháziak állították, sőt, évi 15 ezer euró a tagdíj, újaknak 30 ezer. Mindez másnak is szemet szúrhatott volna, ráadásul csupán egy napba telt a nyomozás .

- Kinek mi a felelőssége?

- A testület elfogadta a válaszokat, a polgármester meg csak az én vélt hátsó szándékaimat hangoztatta, ez vitte félre a gondolkodást. Három héttel előbbre lennénk, ha tájékozódnak.

(A közgyűlés csütörtökön tárgyalja a színházi botrányt.)

A színház ügy rövid krónikája:

Kétmillió eurót nyert a Hevesi Sándor Színház  - Összesen mintegy kétmillió eurót, vagyis állami és önkormányzati támogatásának csaknem másfélszeresét nyerte  el az egerszegi színház. (2008. január 18.)

Vajon miért nem megy Brüsszelbe a Hevesi-színház? - A városi közgyűlés ülésén Garamvölgyi György interpellációt intézett a polgármesterhez a Hevesi Sándor Színház meg nem valósuló brüsszeli vendégszerepléséről. (2008. február 09.)

Nélkülük szállt fel a repülőgép - Információink szerint a Hevesi Sándor Színház társulata Dél-Amerikába készült, ám a repülőgép, mellyel az együttes tegnap utazott volna a tengerentúlra, a művészek nélkül szállt fel. (2008. március 10.)

Ha semmi sem igaz, ki az oka? - A Hevesi Sándor Színház vezetője, Stefán Gábor  május 9-dikén reggel örömmel hozta lapunkhoz a hírt, felvételt nyertek az Európai Színházi Unióba. Csakhogy... (2008. május 10.)

Megtette a feljelentést  - Stefán Gábor, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója csütörtökön (2008. május 15.)  feljelentést tett a városi rendőrkapitányságon.

A felmerült kételyek, úgy tűnik, jogosak -  A Hevesi Sándor Színház nemzetközi kapcsolataival összefüggésben felmerült a közokirat-hamisítás gyanúja. A fenntartó önkormányzat polgármesterét kérdeztük. (2008. május 17.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!