Kultúra

2008.05.26. 02:27

Gödör után Pozsonyban a Hétrét

Zalaegerszeg (pgy) - Nyár közepén jelenik meg az idén kerek évfordulót ünneplő Hétrét zenekar új albuma, ám addig még számos jelentős fellépés, hazai és országhatáron túli koncert vár a megyeszékhelyi formációra.

Péter Gyöngyi

Az együttes tagjai számára múlt hét végére is jutott elfoglaltság, vasárnap Budapesten léptek fel, a jótékonysági koncerttel a Városligetben a gyermeknapi programot színesítették. Május 31-én ismét a fővárosba várják őket, a Gödörbeli muzsikálást egy sikeres pályázatnak köszönhetik:

- Június 21-e a zene ünnepe, először 1982-ben tartották meg Franciaországban. Azóta is minden francia településen rendeznek ilyenkor valamilyen zenei eseményt, sőt, mára több mint száz ország csatlakozott a programhoz - mesélte Kardos Endre, Bozi, a Hétrét szószólója. - A Párizsi Magyar Intézet három éve mindig visz ki négy hazai zenekart erre az alkalomra. Tavaly is pályáztunk a lehetőségre 127 együttessel együtt, akkor nem jártunk sikerrel, ám idén Brüsszel, London, Bécs és Pozsony magyar intézetei is tartanak zene napi rendezvényt. Ezekre a jelentkezők közül tizenöt formációt választottak ki, köztük a Hétrétet. Mellénk Pozsony tette le a voksát, talán mert már játszottunk a városban, így június 21-én ott zenélünk az Úzgin Óver nevű együttessel. Ajánlást is kellett mellékelnünk, a Gymes együttes felvállalt bennünket. A zenekarok öt napig lesznek az adott helyszíneken, ez idő alatt a vendéglátók segítik őket, hogy reklámozzák magukat. Az érintett hazai együttesek játszanak a Gödörben.

Június 7-én a Pécsi Országos Színházi Találkozón képviselik városunkat, június 20-án Ausztriába mennek. Míg tavaly délután, ezúttal már fő műsoridőben, 20.30-tól muzsikálnak két órán át Schwarzenbach mellett, a sajátos élményt kínáló Keltenfesten, a kelta ünnepen. Július 5-én Hévízen, másnap Szombathelyen lépnek fel, készülnek a Boglári Borfesztiválra, elképzelhető, hogy a Szigetfesztiválon, a Hajdúszoboszlói Folknapokon is ott lesznek. Jubileumi koncertjüket ősszel tartják, mert a június 7-re tervezett Landorfeszt rendezvénye is kérdéses: ennek keretében léptek volna fel. 

Készül új lemezük is, mely várhatóan július közepén lát napvilágot. Ezt két sikeres pályázatnak is köszönhetik. A PANKKK piaci alapon nem vagy csak nagy nehézségek árán megjelentethető, kevésbé populáris lemezekre írt ki pályázatot. Az albummal már rendelkező együttesek közül 236 jelentkezett, a 62 nyertes között a Hétrét is ott van: 500 ezer forintot kaptak. Az Artisjus pályázatán, szintén lemezre, további 200 ezret nyertek.

A múlt hét végén, az Egerszeg Fesztiválon is nagy sikerük volt, noha pár száz méterre tőlük Rúzsa Magdi énekelt, így is közel ezren élvezték a Hétrét zenéjét. Bozi megjegyezte, ezért is sajnálja, hogy sok esetben a város döntéshozói nem ismerik őket, tevékenységüket, nem érzik magukénak a zenekart. Pedig kifejezetten zalaegerszegi művészeti csoportról van szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!