Kultúra

2008.04.15. 02:29

Ez a bika jegyében...

Nagykanizsa - Mozgalmas, s egyúttal termékeny időszakot tud- hat maga mögött Lud- vig Dániel, a fiatal dél-zalai festőművész.

Sámel József

A fiatal kanizsai alkotó az elmúlt évben kétszer is megjárta Malajziát, ahol nagy sikert aratott képeivel. A vásznain megjelenő egyedi stílusú, modern formavilág most a Magyar Plakát Házban is megtekinthető.

Ludvig Dániel nem ismeretlen a zalai közönség előtt, a szemtelenül fiatal - még csak 26 éves - alkotó már számos hazai és nemzetközi művésztelepen, többek közt az egyre elismertebb Kendlimajorban is bizonyította tehetségét. A fiatalember nem esett messze a fájától, édesapja Ludvig Zoltán is közismert, megbecsült tagja a hazai képzőművészek táborának. Apa és fia a közelmúltban kétszer is járt Malajziában, először egy csoportos, majd egy művészeti vásár keretében.

- Az első meghívást augusztusban kaptuk, akkor egy buddhista világszervezet malajziai központjában csoportos kiállításon vettünk részt - említette Dániel. - Az ott-tartózkodás során bejártuk szinte az egész országot, északon a Penang-szigetet, délen Melaka gyarmati hangulatú városát, végül a fővárost, Kuala Lumpurt is megtekintettük.

A fiatal festőművész amondó: egyetlen lehetőséget sem szabad kihagyni az életben. Ezen alapigazság hozta meg aztán a következő maláj utat. Mint kiderült: a csoportos kiállításon egy helyi galériás is részt vett, aki éppen az idő tájt szervezte az első Malajziai Művészeti Vásárt, melyre a világ minden részéről érkeztek kiállítók.

- Novemberben már egyedül utaztam ki Malajziába, ahol külön standon állítot-tam ki. Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy a képeink iránt nagy volt az érdeklődés. A kapcsolatépítés szempontjából sem volt elhanyagolható az expo, számos galériavezetővel és alkotóval sikerült barátságot kötni.



A fiatal kanizsai alkotó legközelebb decemberben indul útnak. Azt mondja: a második maláj és a szingapúri art exporól sem akar lemaradni, annál is inkább, mert az ázsai piac valóban hatalmas és számtalan kiaknázásra váró lehetőséget kínál. A szaporodó nemzetközi kiállításokon túl, idehaza is egyre több felkérésnek kell eleget tennie, persze ezt kellemes kötelességként éli meg Dani. Nemrég éppen a gelsei termálfürdő előcsarnokába készített két nagy triptichont - hármas kép - s a minap a Plakát Házban is kiállítás nyílt képeiből.

- Az itt kiállított festmények egy része az elmúlt hónapok termése - mutatott körbe. - A technika nem változott, továbbra is a térhatásra, monumentalitásra törekszem. Mi tagadás, a festmények egy része szoborként is megállná a helyét, persze ha egyszer kifaragná azokat. Dani elárulta, s ez egyébként a kiállított képekből is leszűrhető: új motívumokkal is gazdagodott művészete.

- Most éppen a bika jegyében dolgozom, több festményen is megjelennek ezek az állatok - mesélte. - Hogy honnan jött az ötlet? Egy nagy fekete festékpacával indult, mellyel sokáig nem tudtam mit kezdeni. Aztán festettem hozzá két szarvat. Magam sem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz a sorozatnak, ezekből a képekből rövidesen Budapesten is önálló kiállításom nyílik.Egy nagy fekete festékpacával indult a ciklus

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!