Kultúra

2008.04.09. 02:29

A zene és a tánc ereje

Nagykanizsa - A Magyar Állami Népi Együttes vendégjátékával ért véget a dél-zalai városban hagyományos Tavaszi Művészeti Fesztivál március 14-31-ig tartó, nívós programokból álló rendezvénysorozata.

Kovács Krisztián

A Hevesi Sándor Művelődési Központ színháztermében hétfőn este Az örök Kalotaszeg című produkciót láthattuk, mely egy bánffyhunyadi zenész dinasztia, a Vargáék - azaz a Csipások - kapcsán foglalja össze Kalotaszeg tipikus román, magyar és cigány zenéjét, táncait.Az immár több mint fél évszázados múltra visszatekintő Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Mihályi Gábor az előadást megelőzően elárulta: a mai napig támaszkodhatnak a világhírű magyar tánctudományra. S mindazokra, akik sokat tettek azért, hogy az utolsó óra előtti pillanatban összegyűjtsék a táncokat és a szokásokat. - Adott egy tudós generáció, mely hihetetlen kincset hagyott ránk, mi pedig eljutva a falvakba, s megismerkedve a hagyományőrzőkkel, személyes élményként is megélhettük ezt a tradíciót - mondta Mihályi Gábor. - A Magyar Állami Népi Együttes megítélése mindig pozitív volt, bár talán az 50-es, 60-as években könnyebb volt nagynak lenni. Ahol ugyanis kevesen vannak, ott egyszerűbb jobbnak lenni. Ahol kinyílik a világ, ömlik minden a televízióból, s a művészetek sokszínűsége jelenik meg, már nagyobb harcot kell vívni azért, hogy az együttes a régi fényében tündököljön. De talán nem is kell, hiszen nem fontos, hogy zászlóshajó legyünk. Egy jó tempóban haladó flottában is jó lenni, persze leginkább az élen járva. Hiszek abban, hogy a tradíció, s a benne rejlő esztétikum - a közösségben évszázadok alatt letisztult táncok, szokások és emberi magatartások - sokak számára jelentenek értéket. Nekünk ezeket kell kiválogatni, s a mai világ ízlésének megfelelően színpadra rakni. A fesztiválzáró előadás kapcsán az együttes művészeti vezetője kiemelte: a közép-európai csodaként számon tartott örök Kalotaszeg egy álom, valami szépségnek a felmutatása.- Természetesen ez egy híd, hiszen az a Kalotaszeg, a Nagyvárad és Kolozsvár közötti harminc-harminckét vegyes lakosságú faluközösség nincs már. Ahol a románok, cigányok és magyarok évszázadokon keresztül a legnagyobb harmóniában éltek együtt, s hatottak egymásra a zenéjükben, táncukban és kultúrájukban. A közösségek szétbomlottak, s a hagyomány így már nem él. Az a Kalotszeg csak a lelkünkben él, ám olyan esztétikai szépségként, amely mindenki számára megcsodálni való - fogalmazott a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője. Aki ott volt a kanizsai Tavaszi Művészeti Fesztivál záró rendezvényén, a magas nívójú előadás révén pont ezt láthatta és hallhatta. S hogy valóban ezt érzékelte a közönség, az a vastapsból is pontosan lemérhető volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!