Kultúra

2008.04.07. 02:29

A pasztell nagymestere

Nagykanizsa - A Kárpát-medence egyik kiemelkedő pasztellfestője, a vajdasági születésű Pósa Ede kiállítása látogatható április 18-ig a Hevesi Sándor Általános Iskola galériájában.

Kelemen Valéria

Pósa Ede ajándékozó művész, olyan alkotó, aki a művein keresztül a legfontosabbakat nyújtja át: időt ad, csendet, derűt és látásmódot, élményt varázsolva ezzel számunkra.Megszállottan hisz abban, hogy a valóságban gyökerező látvány látomássá minősülhet, hogy a dolgok megszólításra várnak. Képei ablakot nyitnak a csendre, megállásra és elgondolkodásra késztetnek. S nézegetésük közben érezzük: lépten-nyomon akadhat egy-két apróság, amire rácsodálkozhatunk. - Olyan kollekciót hoztam magammal, melyben megmutathatom, hogyan is indultam a pasztellfestészetben - mondta a vajdasági születésű alkotó, aki a szabadkai építészeti középiskola befejezése után, Zentára költözve lett tagja az ottani művésztelepnek, majd a belgrádi Djura Jaksic képzőművészeti csoportnak. Tanulmányait az újvidéki tanárképző főiskola festészet szakán folytatta, s munkásságáért 1988-ban kapta meg a jugoszláv szabadművész státust.

- Az új technikával való ismerkedés hosszú folyamat volt. Annak dacára is, hogy a kőporral való munkálkodás gyors technika. A mai pasztellfelszerelés egyébként már annyira finom, hogy ezekkel már festeni is lehet, nem csak rajzolni, mint valamikor. Én már a kettőt egyszerre csinálom: a festészetet és a grafikát, s ebből lesznek különös képek. Mivel Pósa Ede tájfestőnek tartja magát, tájban szeretne elmondani mindent, amit érez: a jó-, illetve rosszkedvét, a hangulatát és a benyomásait. S míg mások ezt figurálisan csinálják, ő a nehezebb, ugyanakkor szebb utat választotta. Mert vallja: az öröm és a szomorúság tájban elbeszélve maga a csoda, s a színvilág is kiváló segítséget nyújt az érzések visszaadásához. - Már 35 éve csak a festészettel foglalkozom, s nem bántam meg, hogy erre cseréltem az építészetet - folytattaa 61 esztendős festőművész, hozzátéve: a tervezés is jó volt, de számára a festészet sokkal szebb és szabadabb, a szívéhez közelebb álló dolog. - Alkotni természetesen egyedül a legjobb, de a művésztelepekre is el kell járni, mert az ismerkedés, a barátkozás, az együtt dolgozás és a kapcsolatteremtés is nagyon fontos. Pósa Ede a feleségével 1992-ben költözött hazánkba, s tagja lett a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE). Számos önálló és csoportos kiállításon mutatta már be az alkotásait, melyek mind a hazai, mind a külföldi kiállítótermekben, illetve gyűjteményekben megtalálhatók. A művész jelenleg a hangulatos somogyi, Balaton-parti kistelepülésen, Balatonszemesen él és alkot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!