Kultúra

2007.12.03. 03:28

Nem üres szó az életre nevelés

Nagykanizsa - Bár korábban is működött a jogelődje, 1857-től vált szakiskolává a mai Thúry György Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakképző Iskola. A 150 éves jubileumra gazdag programsorozattal emlékeztek.

Szalabán Attila

Fennállása óta több épületben is működött már az 1831-ben a nagykanizsai izraelita hitközség által létrehozott kereskedelmi iskola, melyben már 1842-ben tanítottak kereskedelmi szaktantárgyakat. Az intézmény fenntartását 1933-ban vette át a város - 1950-től pedig közgazdasági technikummá lépett elő. A híres törökverő kanizsai várkapitány, Thúry György nevét 1957-ben vette fel az iskola, mely 1992-ben költözött jelenlegi helyére. Valójában tehát 176 éves az intézmény, ám a kereskedelmi szakiskolai rangot 1857-ben kapta meg. Az eltelt másfél évszázad alatt diákok tízezrei koptatták padjait, s közülük jó párra máig büszke az iskola vezetése.

- Itt kaptam meg a könyvviteli gondolkodás alapjait - jegyezte meg Varga Ferenc, aki sormási gyerekként 1941-ben, a II. világháború zaklatott éveiben kezdte meg tanulmányait a Keriben . Érettségi vizsgájára mégis csak 1946-ban került sor, 45-ben ugyanis a hadifoglyok begyűjtése miatt óvatosságból nem járt be az iskolába. - Megtanítottak dolgozni, valamint arra, hogy ingyen nem kapok semmit. Ez az iskola belém rögzítette az emberek iránti tiszteletet. A tanáraimra mint az istenre, úgy néztem fel - de meg is érdemelték. Fegyelem, emberséges szigorúság és családias légkör: ezt jelentette mindig ez az iskola.

Varga Ferenc a középiskola után közgazdaságtudományi egyetemre került - annak elvégzése után tanárként visszajött Nagykanizsára, a Keribe , ahol 38 évig tanított, majd nyugdíjba vonult.

- Büszkék voltunk, jó volt kimondani, hogy ide járunk, ez a mi iskolánk - jelezte Novák Nándor, az oktatási intézmény padjait 1978-tól1982-ig koptató egykori diák. - Az első pár hónap után pedig már nem volt olyan köztünk, aki ne kereskedő szeretett volna lenni. Belénk ivódott a szakma szeretete. Ugyanakkor olyan tanáraink voltak, mint többek között Varga Feri bácsi, akinek a példája adta az indíttatást, hogy később én is tanítsam a fiatalokat.

A frissen érettségizett fiatalember azonban kis vargabetűvel került a katedra mögé: üzemgazdász és gazdasági szaktanár diplomát szerzett a kereskedelmi főiskolán, majd egy évig tanított. Szakmai tapasztalatszerzési vágyától hajtva ezután több nagy cégnél is felelős pozíciókat vállalt: a kanizsai sörgyár, a Dréher, a Schöller, a Zalahús, majd a Plusz Diszkontlánc után azonban visszahúzta a szíve az iskolai tábla elé: 2005-től újra itt oktat.

Az intézmény büszkeségei között az egyik legfiatalabbnak számít Feitli Kornélia, tekintve, hogy alig 7 évvel ezelőtt fejezte be középiskolai tanulmányait - persze a kanizsai Thúry György SZKI-ban.

- Egyszerű okból választottam általános iskola után a Kerit : szerettem volna megtanulni jól főzni. Ugyanakkor álmodoztam arról is, egyszer egy nagy szálloda vezetője leszek - kezdte a 2000-ben letett érettségi után az ELTE-n matematika tanári diplomát szerzett, s jelenleg a keszthelyi VSZK tanári karát erősítő fiatal hölgy. - Abszolút az életre neveltek az itt töltött órák, különösen a gyakorlatok. A sors azonban úgy hozta, mindig rólam másolták a matek házikat az osztálytársaim. Gondoltam, megpróbálom elmagyarázni nekik - így aztán kedvet kaptam a tanításhoz. Ezt is ennek az iskolának köszönhetem...

Ezek is érdekelhetik