Kultúra

2007.12.29. 03:26

Könyv a Kerka-völgy féltve őrzött kincseiről

Lenti - Fotókkal gazdagon illusztrált, informatív kiadvány látott napvilágot a közelmúltban a lenti kistérség településeiről. A Kerka-völgy kincsei elnevezésű kiadvány elsősorban az építészeti örökséget mutatja be.

Gyuricza Ferenc

A több mint 150 oldalas kiadvány az Európai Unió Interreg III/A programja által támogatott, azonos címet viselő pályázat részeként jelent meg. A kötet elsősorban a lenti kistérség településeit mutatja be.

- A pályázat keretében a lenti kistérség területéről, illetve a Kerka-patak által még ugyancsak ide kapcsolt falvakról készítettünk egy teljes körű tájérték-felmérést - magyarázta Kovács Tünde projektmenedzser. - Ebből válogattuk ki az általunk leginkább fontosnak tartott építészeti, ipartörténeti és természeti értékeket. A kiadvány célja, hogy ezekre felhívja az itt élők figyelmét, ugyanakkor idegenfrogalmiturisztikai célokat is szolgál, hiszen valóban vonzó módon mutatja be a térséget.

Kovács Tünde azt is elmondta: a több mint 150 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált, informatív kiadványban szereplő építészeti és ipartörténeti emlékek mindegyike megtekinthető, felkereshető. Arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy az épített örökség emlékei mellett a tájértéki szempontból fontos természeti területek szintén bekerüljenek a kötetbe, így többek közt a lentiszombathelyi tölgyesről és a lenti parkerdő-ről is olvasható egy-egy rövidebb leírás a kiadványban. A kötet a térséget településenként mutatja be, az egyes falvak történetét is összefoglalva. A lenti kistérség településein túl a Kerkával való kapcsolat miatt a Vas megyei Bajánsenye és Kerkáskápolna, a letenyei kistérséghez tartozó Kerkaszentkirály és Muraszemenye, valamint a földrajzi és történelmi kontinuitás miatt a szomszédos Lendva-vidék rövid leírása is megtalálható benne.

- Ez a kiadvány a teljesség igénye nélkül mutatja be az egyes települések megőrzendő értékeit, az öreg házakat,a szántó-vető, szőlőművelő emberek munkáját óvó kereszteket, a dombhátak boronafalas, zsúptetős pincéit, a csodálatos fa haranglábakat, az idős fákat és a szemet gyönyörködtető tájakat, amelyeket unokáink is láthatnak, ha megőrizzük őket - tette még hozzá a kiadvány szerkesztője.

Ezek is érdekelhetik