Kultúra

2007.12.13. 03:28

Játékát mindenütt értik

Budapest - Kemény Henrik, a 82 éves bábjátékos, nem csak a magyar bábos dinasztia utolsó tagja, hanem a vásári bábosok kései képviselője is. Süsü, a sárkány, Hakapeszi Maki, és persze a híres Vitéz László mozgatója .

Dallos Zsuzsa

- A Népligetben nőtt fel, hogyan lett erzsébetvárosi?

- Amikor a Népligetet felszámolták a Rákosi-éra alatt, nekünk is költözni kellett. Drága anyám mennyit sírt! Édesanyám és édesapám a két kezével építette az egész bódét, én meg kisgyerekként adtam a papa kezébe a szöget. Mondtam, hogy képzelik, hova menjünk lakni? 1950 óta az Állami Bábszínház dolgozója vagyok, az utcára menjünk? Egy darabig halasztották a bontást, fél év múlva megint felszólítottak, mennünk kell. Tíz év után aztán megjött a kiutalás, menjünk Csepelre. Közben feladtam egy hirdetést, a jelentkező mondta, neki van a Bábszínházhoz közel lakó ismerőse.

- Egész fiatalon kezdte. Születni a vásári bábozásba?

- Még nem voltam tízéves, amikor már dolgoztam. Az édesapám a Koldus és Királyfit átírta bábszínpadra, a koldus és királyfi kettős szerepét én játszottam. Az iskolában a pad alatt tanultam a szerepet. A tanító a hátam mögött meglátta, hogy olvasok, meg se nézte, mi az, elvette. Aznap a főpróbát meg sem tudtuk tartani. Másnap bement a papa az iskolába, és hiába mondta, hogy az én fiamnak már dolgozni kell. Azon a karácsonyon megbuktam. Szorongva, sírva adtam oda a bizonyítványt. A papa megsimogatott, nem baj fiam, majd bepótolod !

- A háborútól kezdve egyedül volt családfenntartó.

- Nem volt könnyű. A papát elvitték munkaszolgálatra, onnan nem is jött vissza. A háború alatt egy akna robbant a színpadon. A rengeteg repesz mindent megsértett. Újra kellett javítani a díszletet, a bábokat. Május elsején, amikor megindult a ligetben az élet, megnyitottunk.

 - A televízió születésénél is elsők között szerepelt.

- 1957-ben, a kísérleti előadások idején Győrben voltam, ott alapítottuk meg az első vidéki bábszínházat a Kisfaludy Színház égisze alatt. Onnan hívtak fel Pestre. Vitéz László volt az első bábjáték a magyar televízió kísérleti adásában. Most volt az ötvenéves évforduló. 

- Nemcsak itthon ismeri mindenki, de a határainkon túl is. Merre járt a nagyvilágban?- Moszkvától Nápolyig, Tajvantól Mexikóig. Játszottam már mindenhol. 

- Hogyan értik meg az idegenek a bábjátékot?

- Londonban úgy alakítottam át Az elátkozott malom előadást, hogy csak azt a szöveget mondtam angolul, ami éppen szükséges. Bárhova a világon elmehetek, mert a játék nyelve az nemzetközi. 

- A Vitéz László családi játék. Megvannak a régi bábok?

- Sajnos, a nagyapa által készített Vitéz László már nincs meg. A mostani annak a másolata, ezt már én faragtam 1979-ben. És ez már közel a huszadik. Amerre jártam külföldön, és olyan volt a fogadtatás, azt a Vitéz Lászlót, amellyel játszottam, elajándékoztam. Így került Münchenbe, a világ legnagyobb bábmúzeumába is egy. 

- Mindent Ön csinál?

- Mindent. Ennek a ruháját is én varrtam. Annak idején drága anyám varrta. Amikor elmúlt 80 éves, és már nehezen ment neki, én is leültem a varrógéphez. Mennyit vacakoltam, mire sikerült!

- Több neves bábot is Ön keltett életre.

- Hakapeszi figuráját Lévai Sanyi tervezte, de én készítettem el, és én is játszottam vele, én beszéltettem. A Süsüt is együtt csináltuk, az én méretemre készült, én játszottam benne.

- Hogyan telnek a napjai?

- Amióta szegény öcsém elment, azóta csak oda megyek, ahova visznek. Megyek mindenhova, ahova hívnak. Átalakítottam a kis paravánt, így egyedül is el tudom vinni.

- Nem fárasztó majd egy órán át felemelt kézzel mozgatni a figurákat?

- Ma is 50-55 perces az előadás, szünet nélkül. Be kell venni az előadás előtt egy fájdalomcsillapítót, mert az ízületeim már nem a régiek. De nekem a játék örömet okoz... 

Kemény Henrik 1925-ben született, 1931-ben kapta első szerepét egy családi bábelőadáson: az iskolában pótvizsgázó - a később híressé lett - Vitéz Lászlót alakította. 1953-tól az Állami Bábszínházban lépett fel. 1992-ben, az Állami Bábszínház kettéválásakor a Kolibri Színházhoz csatlakozott, a 2006/07-es évadban a Bárka Színházban játszott. Elnyerte az Érdemes művész, a Pro Urbe Budapest, az Arany Szirén, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kis- és Középkeresztje, a Kiváló művész és a Kossuth-díjat.

Ezek is érdekelhetik