Kultúra

2007.10.24. 02:28

Új esély lehet a mozgókönyvtár

Keszthely - Nem alaptalanok azok a remények, melyek szerint a mozgókönyvtári ellátás beindításának köszönhetően, újra élettel telnek meg a kis települések sok esetben évek óta elhagyatott, gondozatlan könyvtárai.

Sámel József

- A kistérségi társulások által biztosított támogatás révén a célunk, hogy a minőségi, korszerű könyvtári szolgáltatásokból a kistelepülések lakossága is részesülhessen - fogalmazta meg törekvésüket Pappné Beke Judit, a könyvtár igazgatója, hozzáfűzve: az állománygyarapítás területén kiemelt figyelmet fordítottak a szakirodalom frissítésére, pótlására. Egyebek között lexikonokat, enciklopédiákat, szótárakat szereztek be, s megrendeltek nyolcféle folyóiratot. Természetesen a könyveket folyamatosan frissítik, bővítve a törzsanyagot és a csereállományt. Mindezt úgy, hogy előzetesen egyeztetik a helyi igényeket.

- Beszerzésre 11,7 millió forintot fordítottunk április óta, az összegből már sikerült megfelelően fejleszteni. Összehasonlításképpen: akadt település, ahol korábban csupán évi ötezer forint jutott könyvtári fejlesztésre - folytatta. - Ezzel párhuzamosan természetesen folyamatos a könyvállomány gondozása, s elkészítettük a települési könyvtárak felújításának, berendezésének, számítástechnikai fejlesztésének terveit. Szeretnénk elérni, hogy idővel minden település bekapcsolódhasson a hálózatunkba.

Pappné Beke Judit úgy véli, a program révén élet töltheti meg a könyvtárakat.

- Október első hétvégéjén - meghívva a harminc település képviselőit - Keszthelyen tartottuk a Könyves Vasárnap elnevezésű programunkat, nagy sikerrel. E napon 123 új tagot köszönthettünk, de fontosnak tartjuk, hogy a községek könyvtári életét is fellendítsük. Munkatársaink Zalacsányban, Óhídon, Vindornyaszőlősben, Sümegcsehiben tartottak találkozókat, foglalkozásokat. Ligetfalván és Kisvásárhelyen a könyvtárak újraindításában segítettünk. Reméljük, a könyvtárak a jövőben egyfajta kulturális központként működnek majd.Enciklopédiákat, szótárakat, lexikonokat vettek

Ezek is érdekelhetik