Kultúra

2007.10.29. 03:26

Két kar, két előadás

Nagykanizsa - A közelgő halottak napjához kötődve adott koncertet szombaton a Felsővárosi templomban a kanizsai és a zalaegerszegi vegyes kar. A bensőséges, meghitt esten Gabriel Fauré Requiemje csendült fel.A személyes gyászból csendes hangú, méltóságteljes mű született

Sámel József

- Nem véletlenül esett a választás Gabriel Fauré művére, a zeneszerző ugyanis apja halála után komponálta ezt a Requiemet - így Hajdú Sándor, a nagykanizsai vegyes kar vezetője. - A személyes gyászból született csendes hangú, méltóságteljes mű nem követi a nagy romantikus elődöket, itt nem a halálfélelmen, nem az utolsó ítéleten van a hangsúly. A halál Fauré szemében átlépés az örök békességbe, a mű utolsó tételében - mely a Paradicsomban játszódik - már nyoma sincs sötét árnyaknak, minden harmonikus, derűs és nyugalmat árasztó.

Ezt az angyali hangot a Batthyány Lajos Gimnázium tanulói szólaltatták meg a templomban, az utolsó tételben a gyerekek is énekeltek.

- A két kórus külön tanulta be a darabot, csupán néhány közös próbára volt szükség ahhoz, hogy összecsiszolódjon a két társaság - árulta el a karvezető. - A két kórust egy kisebb, 14 tagú kamarazenekar kíséri, ezért egy kicsit át kellett hangszerelni a darabot, a kürtök például teljesen eltűntek a mi feldolgozásunkból.

Az Emlékezem... című koncertet tavaly tűzte először műsorra a két város kórusa, melynek keretében Egerszegen és Kanizsán is szerepeltek. A hagyomány idén is folytatódott, hiszen vasárnap a megyeszékhelyen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben csendült fel a közös produkció, itt a Liszt-iskola gyermekkórusa közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik