Kultúra

2007.10.20. 02:28

Egyszerre 22 kikötőben

Keszthely - Balaton körüli összművészeti fesztivállá nőheti ki magát a Balaton Fesztivál, amely eddig viszonylag kis költségvetéssel működött, és többnyire csak a tó nyugati medencéjében kínált kulturális programokat.

Kassai Zsigmond

A Balaton Fesztivál Alapítvány éves elszámolásából kiderült, hogy habár a rendezvény nem termelt hiányt, az önkormányzat támogatása nélkül aligha lenne működőképes. Igazolja ezt, hogy a fesztivál jegyárakból befolyt bevételei alig haladták meg a 3,5 millió forintot, ugyanakkor csak a műsorokra több mint 5,6 millió forintot költöttek el.

A Balaton Fesztivál jövőjéről évek óta vitatkozik már a kuratórium és a keszthelyi önkormányzat, most úgy tűnik, hogy mindenki számára elfogadható javaslat körvonalazódik.

- Megkerestük a keszthelyi önkormányzatot azzal a javaslattal, hogy a fesztivált próbáljuk meg kiterjeszteni az egész Balatont átfogó rendezvénnyé. Elképzelésünk szerint a tóparti önkormányzatok saját rendezvényeikkel szállnának be a programsorozatba. Azok a rendezvények szerepelnének a programban, amelyekről a kuratórium is úgy látja, hogy megfelelnek a fesztivál minőségi követelményeinek - mondta érdeklődésünkre Pelcz István, a Balaton Fesztivál Alapítvány kuratóriumának képviselője.

- Miért lenne érdeke bármelyik településnek is, hogy a Balaton Fesztivál névjegye alatt szerepeltesse a kultúrpogramjait?

- A Balatonnak 22 nagyobb hajókikötője van. Ha például ezekben egyszerre szólalna meg a Balaton Fesztivál megnyitójára írt szignál, akkor az már elég jelentős lenne ahhoz, hogy sokan felfigyeljenek rá. Egy kisebb tóparti település rendezvényének mindenképpen jót tesz a közös fellépés és az egységes megjelenés, ami voltaképpen erős marketingtevékenységet takar.

Pelcz István szerint a fesztivál kiterjesztése nem eredményezne jelentős többletkiadást, hiszen elképzelésük szerint olyan rendezvények kerülnének az egységes programba, amelyeket az adott településen egyébként is megrendeznének.

- Elviekben támogatjuk a kuratórium elképzelését - válaszolt érdeklődésünkre Pálinkás Róbert keszthelyi alpolgármester, aki mint mondta, jó ötletnek tartja a Balaton körüli művészeti fesztivál létrehozását. - Központi helyszínekként Keszthely mellett Balatonfüred és Siófok jöhet szóba, ehhez kapcsolódhatna a többi Balaton-parti település. A városvezetőkkel már el is kezdtük az informális egyeztetéseket, konkrét megállapodásokat egyelőre nem kötöttünk az ügyben - tette hozzá az alpolgármester. Szerinte az első tó körüli fesztivált akár már jövő tavasszal is megrendezhetnék, de azt sem tartja kizártnak, hogy az idő szűke miatt csak 2009-ben valósul meg a nagyszabású kulturális együttműködés.

Akár már jövő tavasszal is megrendezhetnék

Ezek is érdekelhetik