Kultúra

2007.02.12. 03:28

Hiányszakmákban képeznek

Hévíz-Keszthely - A két város oktatási intézményei új szakképzést vállalnak fel: a pécsi székhelyű Pannon Középiskola és Szakiskolához kapcsolódva Balaton-régiós képzési konzorciumban vesznek részt.

Horányi Árpád

Térségbeli hiányszakmákban való képzést vállalnak fel iskolarendszerben és azon kívül egyaránt, eddig országosan is példa nélküli módon. A gimnáziumban a gyógy- és wellness turizmussal összefüggően keresett szakmákat felölelve elsősorban a felnőttek érettségi utáni szakmai felkészítése és átképzése zajlik majd, a szakiskola pedig az egészségügyi és szociális szféra ellátási területén fog javítani.

A hévízi középiskola már szeptembertől megteremti a feltételeket az új rendszer beindításához, a szakiskolában a következő két tanév 9. és 10. osztályosai orientációs alapozó képzése folytatódhat a szélesebb profilban.

- A társulás lehetőségétől függetlenül kezdtük keresni már tavaly a képzési irányok szélesítésének lehetőségét - említette Batha Kálmánné, a gimnázium igazgatója. - Ehhez jött kapóra a régiós szerveződés, ez eleve hozta azt a szélesebb körű felmérést, aminek alapján regionálisan ki lehetett jelölni a megfelelő képzési pályát. Mindannyian számba vettük, hogy a régi profilból mit érdemes megtartani, s mi az, amit célszerű bevezetni.

A középiskola alapítványi pénzéből és szakképzési hozzájárulásból tavaly bővítéshez fogott. Szomszédos épületet vásároltak meg, mely részben már a konzorciumban vállalt szakképzéshez ad teret. Az iskolafenntartók közt szakmai integrátorként szereplő SZILTOP Oktatási Kht. biztosítja az OKJ-s akkreditációkat, a tanterveket, fizeti a helyi körökből is szép számmal kikerülő oktatói gárdát, az igénybe vett helyiségek után bérleti díjait fizet a tagintézményeinek. Nem kizárt az akár egész éves szállásbérleti igények megjelenése sem, hiszen a képzés jellegéből adódóan az abban részt vevők rendszeresen vendégéjszakákat töltenek el a tagiskolák működési helyein.

- Lesz többek közt sportmasszőr, gyógymasszőr, szállodai animátor, wellness SPA, rekreációs sportoktató szakképzés - sorolta a szakágakat az igazgatónő. - A preferált regionalitás elvei szerint közös pályázatok teremtik meg a finanszírozási forrásokat, ezek arányában alakulhatnak a tényleges képzések. Hévízen hamarosan mintegy 130 milliós oktatási infrastrukturális fejlesztés lesz.

A Farkas Edit szakiskola igazgatója, Vértesaljai János elmondta: egyházi tulajdonú működési helyükön az épületen fenntartói részről mintegy 1,2 milliárdos nagyságrendű rekonstrukció szükséges, így tudják közel ekkora nagyságrendű EU-s pályázati segítséggel megvalósítani a konzorciumi program rájuk eső részét.

- Az új feladatok szakmailag az intézmény 15 éves tapasztalataira épülhetnek. Nem csak szakképzési irányok fejlesztéséről van szó, amiben egyébként az eddigi idősgondozási területek további szélesítése mellett a csecsemőellátás, a dajkaképzés felé is akarunk mozdulni. A konzorciumi programban ugyancsak kiemelt projektként szereplő sajátos nevelési igényű tanulók módszertani és képző központját szeretnénk megvalósítani, s létre kívánunk hozni egy tanácsadással is szolgáló Balaton-régiós pedagógiai műhelyet - foglalta össze az iskola társulásbeli szerepét az igazgató.

Ezek is érdekelhetik