Kultúra

2007.02.13. 03:29

A művészet gyógyíthat

Nagykanizsa - Egyedülálló kiállítás nyílt szombat este a városhoz közeli Kendlimajor Művészeti Akadémián. Az art20 névre keresztelt tárlat, amely jótékonysági célokat szolgál, 24 ország 85 művészének 260 alkotását tárja a közönség elé.

Sámel József

- Az Európai Művészek szervezetét 2002-ben alapítottuk, azzal a céllal, hogy összehozzuk különböző nemzetek művészeit - jegyezte meg Karola Teschler, az alapítvány elnöke. - Nemrég aztán úgy hozta az élet, hogy Kenyában töltöttem pár hetet, ahol elképesztő dolgokat tapasztaltam. A férjem révén több kórházban is megfordultam, s azt vettem észre, hogy a mérhetetlen nyomor és a szegénység még az egészségügyben is jelen van. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy meghirdetem az art20 projektet, melyhez ez idáig 24 ország 85 művésze 260 alkotással csatlakozott.

Mint kiderült: az art20 elnevezés az alkotások méretére is utal, a művészek kizárólag kis formátumú, 20x20 centiméteres képeket készítenek. Ennek egyébként praktikus okai vannak a tárlat mobilitása szempontjából. A kiállítás ugyanis Kendlimajorban debütált, sőt, Magyarországon kizárólag itt látható. A képek március közepén továbbutaznak, Belgiumban, Ausztriában és Németországban is lesz egy-egy kiállítás.

- Én is tagja vagyok az Európai Művészek Egyesületének, sőt, magam is több magyar művészt szerveztem már be - így Ludvig Zoltán, a projekt magyarországi szervezője. - Ez a kiállítás egyébként egyedülálló, nem tudom, hogy a kortárs művészetnek van-e még egy ilyen volumenű tárlata a világon. Az itt látott alkotások fantasztikusak, ráadásul az áruk is roppant kedvező. A kiállítás másik nagy előnye, hogy teljes marad, a projektben részt vevő alkotók ugyanis vállalták, hogy a megvásárolt képek helyett mindig újakat készítenek.

A megnyitó egyébként szintén valódi multikulturális élményt nyújtott, a kiállítá- son ugyanis a két kenyai kiskórház vezetője, Rozetta és Agnes nővér egy egzotikus afrikai dallal köszöntötte az egybegyűlteket.

- A mi kórházunk egy kis intézmény, csupán 24 ágyas, de itt látjuk el a falu - Asumbi 6000 főt számlál - teljes lakosságát - magyarázta Rozetta nővér. - Sajnos sok a beteg, a legtöbben HIV-fertőzöttek, maláriások, kolerások. A kórházat 1920-ban alapították, de mára a felszereltsége nagyon elavult lett, mindössze egyetlen mikroszkópunk van, nincs inkubátorunk, s azok a felszerelések és gyógyszerek is hiányoznak, melyek elengedhetetlenek a gyógyításhoz.

Rozetta nővér végül elárulta még: azzal, hogy ő Európában végigkíséri a tárlatot, sajnos harmadára fogyatkozott a személyzet a ke-nyai kórházban, vele együtt ugyanis hárman látják el a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!