Kultúra

2007.01.29. 03:29

Inkább a hiányérzet

Zalaegerszeg - Kedveli Márai Sándor munkáit, izgalmasnak tartja életét és fejébe vette, mások érdeklődését is felkelti az író iránt. Csányi Zoltán a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban lépett közönség elé a minap önálló műsorával.

Péter Gyöngyi

Csányi Zoltán mindig is szerette az irodalmat, a művészetet, de hivatásául nem választotta volna. Oktatástechnikusként dolgozik a keszthelyi Asbóth-középiskolában, ám egy nap úgy döntött, egészen más területen, a pódiumon is kipróbálja magát. A Keresztury Irodalmi Kör meghívására - a magyar kultúra napjához kapcsolódó programsorozat keretében - Éltem egyszer én, Márai Sándor című műsorával érkezett a megyeszékhelyre. Mielőtt közönség elé lépett, arról faggattuk az előadót, mi sarkallta e színészek számára is merész vállalkozásra.

- Annak idején, amikor 1989-90-ben felszabadították Márai hagyatékát és műveit ismét kiadhatták Magyarországon, egy barátom hívta fel a figyelmem arra, milyen gyönyörű versei vannak. Az első költeménye, mellyel találkoztam, a Halotti beszéd volt - idézte a kezdeteket Csányi Zoltán. - Nagyon közel érzem magamhoz, ezért van az, hogy a műsorban egyes szám első személyben mondom el az életét saját szavaival, verseivel, műveivel. Az Egy polgár vallomásaiból, Naplóiból idézek gondolatokat. Természetesen nem célom, hogy hasonlítsak rá, mégis azt szeretném, ha az előadás végén mindenki úgy érezné, hogy igen, egy órára itt volt közöttünk Márai Sándor. Teljes életet élt, mint fogalmazott, megélte a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Ebbe beletartozott az önkéntes száműzetés is, melytől szenvedett, hol visszatért az ország közelébe, hol eltávolodott. Magyarul írt, kivéve természetesen, ha például a frankfurti újságban publikált...

Jó ismerője az író műveinek, ám Csányi Zoltán sem mondhatja el magáról, hogy minddel találkozott. Megjegyezte, sokat elolvasott, de sok a pótolnivaló is. Az önálló est keretében Márai magánéletéről ugyancsak szó esik, de persze csak szolidan.

- Egy budapesti előadásra meghívtam Usztics Mátyást is, a színművész éppen azt emelte ki, hogy a műsor nem intimpistáskodik, nem kalandozik el - mesélte Csányi Zoltán. - Fontos volt, hogy ne legyen hosszú, hiszen az emberek türelme véges és úgy gondolom, inkább legyen hiányérzete a nézőnek... Az is a cél, hogy utánanézzenek Márai teljes életútjának.

Nem ez az egyetlen műsora, a katonazenék történetével, mesetörténettel is közönség elé lép időnként Csányi Zoltán. A zalaegerszegi a 23. Márai-est bemutatója volt. Az internet segítségére van, hiszen ennek köszönhetően messzire eljutott az előadás híre: nem csupán Zala megyét járja, az ország másik feléből is meginvitálták már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!