Kultúra

2007.01.12. 03:27

Emlékezés Szúnyogh Sándorra, a Tavaszvárás nemzedék tagjára

Lendva (gyf) - Halálának kilencedik évfordulóján, szerdán este emlékeztek meg a határon túli kisvárosban a szlovéniai magyar irodalom első igazán kiemelkedő alakjáról, Szúnyogh Sándor íróról, költőről.

Gyuricza Ferenc

- Vannak, akik három sorban is képesek megfogalmazni a mondanivalójukat, másoknak pedig még száz oldal sem elegendő hozzá - utalt a Tavaszvárás nemzedékének költőjére Bence Lajos, majd elmondta, Szúnyogh Sándor teljes életműve elférne egy vastagabb kötetben, a muravidéki magyar költők közül mégis ő volt az, akinek a teljes Kárpát-medencében ismertté vált neve. Bence Lajos szerint Szúnyogh Sándor költői nagysága elsősorban abban rejlett, hogy a rímeket nem faragta, hanem kész, teljes alkotásokban gondolkodott.

A megemlékező műsort követően dr. Göncz László, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója ismertette a 2006/2007. évi ifjúsági irodalmi pályázat eredményét. Ezen az általános és középiskolás korosztályból mintegy hetven diák vett részt. A szakmai zsűri korcsoportonként, egyszerre több szempontot figyelembe véve értékelte a beérkezett pályaműveket.

A legkiemelkedőbb alkotások szerzői között Szűcs Katarinát (6. évfolyam, Göntérháza), Roposa Anját (7. évfolyam, Lendva), Küplen Doloreszt (8. évfolyam, Lendva), Kustec Szindit (9. évfolyam, Göntérháza), illetve a lendvai középiskolában tanuló Gerebics Bettinát és Persa Asját találjuk. Persa Asja egyébként egyben az idei Szúnyogh Sándor irodalmi díj nyertese is, aki nemcsak a pályázat fődíját, hanem a ljubljanai magyar nagykövetség különdíját is átvehette ez alkalommal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!