Kultúra

2006.09.15. 02:29

Találkozás az alkotókkal

Zalaegerszeg (mh) - A 37. Magyar Filmszemle operatőri díját kapta (Máthé Tibor jóvoltából) a Vadászat angolokra című film, amelynek szeptember 19-én, kedden 18 órakor lesz a díszbemutatója a megyeszékhelyi Art Mozi Zeg-Zug Filmklubjában.

nincs nev

A vetítés után a szervezők módot kínálnak az alkotókkal való találkozásra, ami annál is inkább számot tarthat a zalai közönség érdeklődésére, mivel a film rendezője és társdramaturgja Bagó Bertalan, a Hevesi Sándor Színház főrendezője. Az új magyar játékfilmben további zalai érintettség is föllelhető, hiszen a történetben a megyeszékhelyi teátrum két színésze, Szakács László és Wellmann György ugyancsak szerepet kapott. A közönségtalálkozón a film többi szereplői is szép számmal képviseltetik magukat, a meghívottak közt található Cserhalmi György, Derzsi János, Dörner György, Nyakó Júlia, de a vendégek között szerepel Schmidt László producer is.

A történet 1939-ben játszódik, kilenc évvel az Európán végigsöprő forradalmak és szabadságharcok előtt. A társaság tagjai - köztük egy kalandvágyó, fantaszta angol mérnök - vadászatra gyűlnek. Hőseink élvezik a gyönyörű szeptemberi időt, a tájat, romantikus, titkolt szerelem fűszerezi a levegőt. Az idillre azonban némi árnyat vet, hogy a vadászat iránt az osztrák titkosszolgálat is érdeklődést mutat...

Bagó Bertalan filmje megalkotásához egy valós személy, egy angol vasútépítő mérnök történetét vette alapul, aki itt-tartózkodása idején annyira megkedvelte a magyarokat, hogy leveleit, melyeket egy fiktív nagybácsinak címzett, a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta. Ezekre építette Csaplár Vilmos a forgatókönyvet, amelyben a reformkori mérnök visszaemlékezéseit még kalandosabbá, fordulatosabbá és filmszerűbbé tette. A politikai csavaroktól és társadalmi visszásságoktól sem mentes filmet a rendező nem történelmi tablónak szánja, inkább hús-vér, majdnem naturalista mozit készített.

A Vadászat angolokra című filmet szeptember 25-ig vetíti a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem által működtetett Art Mozi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!