Kultúra

2006.09.15. 02:28

Tagiskolák lehetnek, ha nincs meg a létszám

Zalaegerszeg (se) - A nyáron megváltozott közoktatási törvény jelentősen érinti a kistelepülések iskoláit; ahol nem lesz elegendő 7-8. osztályos diák, ott nem működhet önállóan nyolcosztályos iskola.

nincs nev

A részletekről kérdeztük Vajda Lászlót, a megyei önkormányzat művelődési osztályvezetőjét.

- A változás lényege, hogy 2008. augusztus 31-e után a nyolc évfolyamnál kevesebb osztályt működtető általános iskola csak tagintézményként folytathatja tevékenységét. A rendelkezés azokra az intézményekre vonatkozik, ahol a 7-8. osztályos diákok száma neméri el az oktatási törvényben meghatározott maximális létszám (30 fő) ötven százalékát, vagyis az osztályonkénti 15 főt két év átlagában. Az iskolafenntartóknak az idei, azaz a 2006-os tanévben meg kell vizsgálniuk, 2008. augusztus 31. után hogyan alakulnak a létszámok, és szükség esetén dönteniük kell a probléma megoldásáról. Az előírások alól kivételt képeznek a nemzetiségi kisebbségi iskolák.

- Mit jelent a rendelkezés érvényesítése megyénkben?

- A városi iskolákat nem érinti a rendelkezés, viszont a 82 községi önkormányzati fenntartású nyolcosztályos intézménynek mintegy felét igen. A helyzetet nehezíti, hogy a legtöbb iskola már most is több település közös fenntartásában működik, vagyis körzeti vagy mikrokörzeti feladatokat lát el. Leginkább a 120 tanuló fölötti létszámmal rendelkezők látszanak megfelelni a nyolcosztályos iskola feltételeinek.

- Mit tehetnek a fenntartók?

- Jelenleg hét olyan iskola található a megyében, ahol négy vagy ennél kevesebb osztály működik, ezeknél egyértelmű a tagintézményi megoldás. Ha a 7-8. osztályos diákok száma nem éri el az előírtat, meg kell vizsgálni, az iskola mely környékbeli intézményhez csatlakozhat. Amennyiben sem a társulási, sem a tagiskolai megoldás nem járható út utaztatá-si vagy egyéb problémák miatt, akkor a fenntartónak 2007. január 31-ig engedélyért kell fordulnia az OKÉV-hez, amely a szükséges vizsgálatokat követően engedélyezheti a kisebb létszámmal működő 7-8. osztályt.

- A zalai iskolafenntartók részéről milyen megoldások várhatóak?

- Ahol alacsony a gyereklétszám és évek óta gondot jelent az iskola fenntartása, ott a döntéshozókat segítheti a rendelkezés. Van ugyanis arra példa, hogy ötven fővel működik nyolcosztályos iskola. Az önkormányzati választások után az új testületnek kötelező lesz megvizsgálni a létszámra vonatko-zó előírásokat. Valószínűleg sok helyen megpróbálkoznak az OKÉV-engedély megszerezésével az önálló nyolcosztályos iskola további működtetése érdekében, de lesznek intézmények, amelyek számára megoldást jelenthet a társulás, de előfordulhat, hogy az általános iskola városi középiskola tagintézményeként folytatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!