Kultúra

2006.09.25. 02:29

Mitől népi a motívum?

Zalaegerszeg - Az MMIK-ban nemrég nyílt, s szeptember 30-ig látható népművészeti kiállítás ezúttal regionális, a nyugat-dunántúli alkotók munkáiból kínál ízelítőt. Közülük is szembeötlő a hímzések dömpingje.

nincs nev

- Az I. Nyugat-dunántúli Regionális Népművészeti Kiállításra közösen pályáztunk Vas és Győr-Moson-Sopron megye művelődési központjaival. Az első bemutatónak mi vagyunk a házigazdái, egyébként ez az anyag vándorkiállítás formájában eljut Szombathelyre és Győrbe is. A regionális tárlat megrendezését háromévente tervezzük, az időpont illeszkedik az ugyancsak háromévente sorra kerülő országos seregszemléhez - tájékoztat a szakember avval, hogy az itteni anyagokból egy válogatás januárban Budapesten is látható majd a Hagyományok Háza kiállítótermében.

A három megyéből közel száz alkotó nevezett, a legtöbben Zalából. A zsűri elégedett volt a beérkezett mintegy háromszáz munka minőségével. Prokné szerint is inkább a változatossággal akadt gond, hiszen több kategória alig képviselteti magát. Mindössze két kosárfonó munkáival találkozhatunk, de hiányoznak a népi ékszerek, s kevés fémmunka látható. Viszont a túlsúlyban lévő hímzések között jellemző az adott tájegységek mintakincse, evvel is mintegy ráirányítva a figyelmet olyan kultúrákra, amelyek eddig kevésbé kerültek előtérbe. Jó példa erre a sárvári szakkörösök nyugat-dunántúli gyapjúhímzése, melynek nemcsak a díszítése gyönyörködtet, hanem gazdag színvilága is. De ugyanígy megtalálható a hetési hímzéskultúra sokféle míves formája is. A tárlaton fellelhető a történelmi úrihímzés, amely ma már elismert népi iparművészeti hímzésmód, s látható, hogy újra felfedezték az alkotók például a recehímzést.

- A beérkezett munkákat igyekeztünk az emberi élet fordulóihoz csoportosítani, a születéstől a halálig. Nemcsak öltözetben, viseletben, hanem a kiegészítő tárgyakban is; köztük a csákvári fazekashagyományokat követik azok az edények, amelyekben gyermek születésekor az ebédet vitték az ifjú asszonynak.

Alkalmi kalauzunk elégedett az első rendezvény sikerével, hiszen a tárlatnyitót szakmai konferencia is követte, melyen számos alkotó vett részt. A sok egyéb mellett olyan új információkkal is gazdagodtak, amelyek a népi iparművész cím elnyerése feltételeinek változásairól szóltak, illetve tájékozódhattak arról a kiadványról, amely szakáganként feltünteti a kategóriákba sorolás követelményeit. Újdonságként lépett színre az ajándék kategória, ám meghatározása még képlékeny. S mint hallottuk, szakmai vitát gerjesztett a konferencián az is, hogy el lehet-e térni a hímzések egyes motívumainak eredeti méretű alkalmazásától, ha azt párnára, terítőre dolgozva felnagyítják, felvetve ezzel a kérdést: megfelelnek-e a népi iparművészeti kitételnek, vagy az már más kategória...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!