Kultúra

2016.12.28. 16:08

188 éve született a feleségek felesége

Keszthely - A Festetics-uradalom gazdatisztje Szendrey Ignác és felesége Gálovics Anna gyermekeként 1828. december 29-én látta meg a napvilágot Keszthelyen Szendrey Júlia. A művelt, s maga is alkotó nő Petőfi Sándor felesége, s múzsája volt. A szülőházában berendezett emlékszobában - mely a Pannon Egyetem Georgikon Kar kezelésében működik - idén is megemlékeztek róla születése alkalmával.

Keszey Ágnes

A szerdai megemlékezésen a Szendrey-telepen lévő  emlékháznál annak gondozója, vezetője idézte fel Petőfi és hitvese életét. Szendrey Júlia megítélése kortársai szerint ellentmondásos volt, mert Petőfi eltűnése után újra férjhez ment -ám boldogtalan kapcsolatban élt. Szendrey Júlia maga is alkotott. - Úgy ítélték meg, mint egy irodalmárt, aki lefordítja Andersen meséit, verseket és prózai műveket ír. Köztiszteletben álló asszony volt, akinek a temetésére nagyon sokan elmentek - idézte fel dr. Lukács Gábor, az 1868-ban elhunyt nő életét az emlékszobánál.

Lukács Gábor emlékezett meg Szendrey Júliáról, s mutatta be az emlékszoba tárlatát: Lengyel Andrea, Ferancz István és Gyenese Balázs nézte a relikviákat  (fotó: Keszey Ágnes)

dr. Lukács Gábor az emlékszoba kertjében, Szendrey Júlia szobra mellett (fotó: Keszey Ágnes)

- Keszthelyen korán elkezdték a megemlékezéseket: 1895-ben itt járt Júlia unokahúga. A század elején többen utaltak rá, például Csák Árpád, a Balatoni Múzeum alapítója, hogy meg kéne jelölni emléktáblával  a házat, ez aztán Petőfi centenáriumi évében meg is történt. Az ötvenes évektől  Júlia emlékét méltó módon őrizték. Három ember nagy szerepet játszott ebben: Vári Andorné és férje, valamint  dr. Petánovics Katalin -  aki két kiállítást is összeállított ebben a kis szobában - idézte fel dr. Lukács Gábor, aki elmesélte azt is, hogy a  rendszerváltás éveiben bezárt az emlékszoba, életveszélyes volt az épület, melyet  a város és az egyetem összefogásával felújítottak, s közel egy évtizede ismét várja  a látogatókat.

A megemlékezésen elhangzott: a 20. század elején utcát is elneveztek Keszthelyen Szendrey Júliáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!