Külföld

2015.07.20. 13:53

Ukrán válság - Nincs megoldás, közeleg az államcsőd

Hiába enyhült a hangnem Ukrajna és hitelezői között, a tárgyalásokon egyelőre nem sikerült áttörést elérni. Ha továbbra sincs megegyezés, hamarosan jöhet az államcsőd.

Legkorábban pénteken csődöt jelenthet Ukrajna, ha nem sikerült továbbra sem megállapodnia az országnak legnagyobb magánhitelezőivel - írta a Financial Times.

Bár a felek sokat visszavettek korábbi harcias álláspontjukból, a múlt heti washingtoni tárgyalásokon nem sikerült a lényeges kérdésekben megállapodniuk a feleknek. Ha ez a deal elmarad, akkor Ukrajna valószínűleg nem lesz képes kifizetni államkötvényei után e hét pénteken fizetendő 120 millió dollárnyi kamatrészletet, s ez csődeseményt jelentene - figyelmeztetett elemzésében a Goldman Sachs.

Kijev azt szeretné elérni, hogy adósságának egy 15 milliárd dollárnyi részének 40 százalékát engedjék el hitelezői, s ezzel szerinte adósságpályája fenntarthatóvá válna. Azonban a hitelekből mintegy 9 milliárd dollárnyit birtokló magánbefektetői csoport, élén az annak idején magyar államkötvényekből is jelentős mennyiséget megvásároló Franklin Templeton alapkezelővel úgy véli, adósságleírás nélkül is fenntartható lehet az ukrán államháztartás helyzete. Az ő javaslatuk az, hogy a leírás helyett hosszabbítsák meg a kötvények futamidejét, s csökkentsék a fizetendő részleteket.

A hitelezők és az ukrán kormány közötti tárgyalások immár 3 hónapja tartanak, jelentős előrelépés nélkül. Múlt héten a hitelezők képviselői és az ukrán kormány közötti tárgyalásokon egy kérdésben közeledtek az álláspontok: mindkét fél támogathatónak vélt egy olyan javaslatot, amely szerint a hitelek egy részét olyan értékpapírokká alakítanák át, amelyek kamatát és törlesztőrészletei valamilyen módon az ukrán GDP alakulásához kötnék.

Ukrajnának eddig sikerült minden fizetési kötelezettségének eleget tennie, közöttük egy Oroszország felé esedékes 75 millió dolláros kamatfizetésnek is, s számos kötvénye esetében elérte azok futamidejének meghosszabbítását.

Vadim Kahrov, a Bank of America Merrill Lynch FT által idézett elemzője szerint Ukrajnában a dolgok előbb még rosszabbra fordulhatnak, s csak utána kezdenek el javulni. Szerinte igazi, utolsó pillanatban megszülető megegyezésre csak szeptemberben lehet számítani. Azonban a fizetési moratórium és a kemény csőd esélyét nem lehet kizárni, sőt, az csak növekszik.

Az IMF legutóbb kiállt Ukrajna támogatása mellett, akkor is, ha az országnak nem sikerülne magánkézben lévő adósságának átalakításáról megegyeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!