Külföld

2009.07.09. 19:02

További testrészdarabokat találtak a jemeni repülőgép katasztrófájának a helyszínén (frissítve 21:02)

Kairó, Moroni - Fedélzetén 150 emberrel az Indiai-óceánba zuhant a jemeni állami légitársaság utasszállító repülőgépe a Comore-szigeteknél a múlt héten. A jemeni hatóságok kedden jelnetették, hogy Tanzánia partjainál nyolc tetemet vetett partra a víz, valószínűleg a katasztrófa áldozatai közül.

zaol.hu


Július 9. CSÜTÖRTÖK

Feltehetően a június utolsó napján szerencsétlenül járt jemeni utasszállító repülőgép áldozatainak testmaradványaira bukkantak a Comore-szigetek partjainál helyi halászok csütörtökön.

A katasztrófa után létrehozott válságtörzs egyik illetékese arról számolt be, hogy az értesítés vétele után azon nyomban egy mentőcsapatot küldtek a térségbe, hogy kiemeljék a maradványokat, majd azokat a Comore-szigetek fővárosában, Moroniban a fellelt testrészek tárolására létesített halottasházba szállítsák. 

Csütörtökön kilenc tetemet találtak Tanzánia vizein, így itt immár 22 halott vár azonosításra. A kenyai hatóságok is segítenek a kutatásban, azt követően, hogy egy ír turista arab és angol nyelvű feliratokkal talált roncsdarabokat, amelyek szintén a jemeni gépről származnak. Időközben francia haditengerészek is megérkeztek a térségbe, hogy segítsenek a kutatásban.

   
Forrás: MTI/AFP/AP


Július 7. KEDD


A baleset körülményeit vizsgáló jemeni különbizottságot a tanzániai hatóságok értesítették, hogy holttesteket és vélhetően a gép roncsait sodorta partra az áramlat, közel 600 kilométerre a szerencsétlenség helyszínétől. Részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

 Időközben a fekete dobozok utáni kutatás egy háromszáz méter átmérőjű övezetre korlátozódott. Egy francia tengeralattjáró vasárnap észlelte a dobozok jeleit, de még nem sikerült teljes pontossággal beazonosítani helyüket. A gép repülési adatait és a pilótafülkében lezajlott beszélgetéseket rögzítő két doboz segítségével lehetne nagy valószínűséggel megállapítani, mi okozhatta a gép lezuhanását.

A comorói francia követségen felállított válságstáb egy tagja az AP hírügynökségnek elmondta, hogy a dobozok túlságosan mélyen vannak ahhoz, hogy búvárok hozhassák őket felszínre. A francia hadsereg hétfői tájékoztatása szerint 500-1200 méter közötti mélységben lehetnek. Várhatóan vasárnap érnek a térségbe azok a különleges francia robotok, amelyek képesek lesznek a tengerfenék átvizsgálására és a fekete dobozok kiemelésére.

Forrás: MTI 



Július 5.  VASÁRNAP


Észlelték a Comore-szigetek közelében keddre virradóra szerencsétlenül járt jemeni utasszállító repülőgép fedélzeti adatrögzítő műszereinek (fekete dobozainak) a jelzését - közölték vasárnap hivatalos francia és comore-i források.

 Ali Abdou Mohamed, aki comore-i részről vezeti a vizsgálatot, vasárnap - faxon Párizsba is eljuttatott - közleményben jelentette be, hogy a BEA francia polgári légiközlekedés-biztonsági iroda nyomozói vették a jelzést.


A vizsgálattal francia részről hivatalosan megbízott BEA szóvivője megerősítette, hogy a kutatók vasárnap reggel víz alatti vizsgálódásuk során észleltek két akusztikus jelet a Yemenia légitársaság A310-es gépének két fedélzeti adatrögzítő műszeréről.

"A kutatás az adatrögzítők és a géproncs után folytatódik a francia és a jemeni fegyveres erők részvételével, a comore-i hatóságok vezette műszaki vizsgálat keretében" - tette hozzá közleményében Ali Abdou Mohamed.

A fekete dobozok elemzésével az esetek 90 százalékában megállapíthatók a baleset okai - mondta Robert Galan francia pilóta, bírósági szakértő.

Forrás: MTI/AFP


Július 2. CSÜTÖRTÖK

A 14 éves Bahia Bakarit a Comore-szigetekről Alain Joyandettel, a francia közlekedési miniszterrel együtt szállította vissza Franciaországba egy hivatalos járat. Nem sokkal reggel 8 óra után érkeztek meg a párizsi Le Bourget repülőtérre, a lányt ezután mentővel egyenesen a kórházba vitték.
    
Bakari hétfőn Párizsban szállt fel egy Jemenbe, Szanaába tartó repülőgépre, amely kedden kora hajnalban erős légörvénybe került, és lezuhant. A kislány 13 órát töltött a vízben, mielőtt kimentették. A gép fedélzetén tartózkodó további 151 ember, köztük Bakari anyja, valószínűleg nem élte túl a balesetet.

Forrás: MTI/AP


A mentőalakulat csónakja kiköt a Moronitól 35 km-re északra fekvő Galawa parton 2009. július 1-jén
Fotó: MTI/AP/Sayyid Azim


Július 1. SZERDA

13:49

Párizs - Alain Joyandet francia együttműködési államtitkár cáfolta szerdán, hogy második túlélője lenne a Comore-szigeteknél lezuhant jemeni gép katasztrófájának.
A terület fővárosában, Moroniban tartózkodó tisztviselő a France Info rádióállomásnak nyilatkozva hangoztatta: "Szeretném cáfolni ezt az értesülést. Téves információ volt."
Korábban a legjelentősebb Comore-szigeteki kórház utasítást kapott: készüljön fel arra, hogy fogadja a jemeni repülőgép előző napi katasztrófájának egy újabb túlélőjét.

Forrás: MTI/AFP



13:11

Moroni - A legjelentősebb Comore-szigeteki kórház utasítást kapott szerdán arra, hogy készüljön fel a jemeni repülőgép előző napi katasztrófája egy újabb túlélőjének fogadására - közölte szerdán egy névtelenül nyilatkozó kórházi forrás.

A tájékoztatás szerint úgy tűnik, hogy a második megtalált túlélő is gyerek, akit aznap délelőtt élve mentettek ki. Még mindig a kutató-mentők felügyelete alatt áll. További értesülés nincs róla.

Forrás: MTI/AFP



9:54

Párizs - Azonosították a helyét azon jemeni utasszállító gép fekete dobozának, amely kedden zuhant a tengerbe a Comore-szigetek közelében - közölték Párizsban.

A repülési adatokat rögzítő berendezés helyére még kedd délután bukkantak rá, kiemelése szerdán megkezdődött.

Forrás: MTI/AFP



Június 30. KEDD

15.59

Párizs - "Repülő koporsóknak" és "szemetesláda repülőknek" nevezték a kedden hajnalban a Comore-szigetek közelében lezuhant repülőgép francia utasainak felháborodott hozzátartozói a Yemenia légitársaság által működtetett repülőgépeket.

A lezuhant jemeni utasszállító fedélzetén hatvanhat francia állampolgár tartózkodott, közülük hatvanan a Marseille-ben élő 80 ezer fős comore-i közösséghez tartoznak. 

A dél-franciaországi város repülőterén kialakított válságközpontban az utasok hozzátartozói a francia tömegtájékoztatási eszközökben elmondták: évek óta tiltakoznak a Jemen fővárosából, Szanaából Moroniba közlekedő "ócska" gépek állapota miatt. Elmondásuk szerint a járművekben mozognak az ülések, nincsenek biztonsági övek, a járatok rendszeresen kénytelenek műszaki hiba miatt visszafordulni.

Forrás: MTI



12.55

Kairó/Moroni - Egy gyerek a túlélője annak a légi katasztrófának, amely kedden a Comore-szigetek közelében történt jemeni légitársaság utasszállító gépével.
Állampolgárságát és nemét nem közölték. A terület fővárosa, Moroni egyik kórházának orvosa, Ben Imáni sebész telefonon elmondta, hogy a gyermek jelenleg egy mentőhajón tartózkodik. 
Értesülését megerősítette Arfasád Szálim, a mentőmunkálatok koordinátora is. Hozzátette, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésükre áll a gyermek ellátásához, beleértve az infúziót és más berendezéseket.
    
Rasída Abdullah, a szigetek rendőrségének egyik munkatársa arról is beszámolt, hogy három holttestre bukkantak, valamint az utasszállító roncsdarabjaira. További túlélőt egyelőre nem találtak.
A mentési munkálatok folytatódnak a térségben, amelyben helyi halászok is segítenek. Ők is találtak roncsdarabokat, személyi tárgyakat, kézitáskákat és bőröndöket, amelyek csak az utasokéi lehettek.

Forrás: MTI/AFP



11.31

Szanna - Túlélőt találtak kedden a tengerben a Comore-szigetek közelében, abban a körzetben, ahol lezuhant a jemeni légitársaság utasszállító gépe - közölte egy jemeni tisztviselő.
Mohammed asz-Szumairi közölte, hogy három holttestet is kiemeltek a tengerből a mentőmunkálatok során.

Forrás: MTI/AFP



7.53

A Yemenia légitársaság egyik Airbus A310 típusú repülője járt szerencsétlenül. Televíziós híradások szerint az utasok többsége az egykori francia gyarmat Comore-szigetek állampolgára volt. Párizsból érkeztek és Jemen fővárosában, Szanaában szálltak át a Comore-szigetek fővárosába, Moroniba induló jemeni járatra.

Nem tudni, hogy van-e túlélője a balesetnek - közölte Idi Nadhoim, a három nagyobb és több kisebb szigetből álló parányi ország alelnöke.
    
Nadhoim elmondta, hogy a katasztrófa kedden a kora hajnali órákban történt. Szanaában azt közölték, hogy leszállás előtt 15 perccel zuhant le az Airbus.
    
A pontos helyszín még nem ismeretes, de a fő szigeten fekvő Mitsamiouli városban mozgósították a kórházat. 
    
A helyi rendőrség névtelenül nyilatkozó alkalmazottja megerősítette, hogy a repülőgép feltehetően az óceánba zuhant. Hozzátette, hogy az országnak nincsenek tengeri mentőalakulatai.
    
A Comore-szigetek a Mozambiki-csatornában, Madagaszkártól mintegy 300 kilométerre északnyugatra és az afrikai kontinenstől ugyancsak hasonló távolságra keletre fekszik.

Forrás: MTI/Reuters/ITAR-TASZSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!