Külföld

2012.03.23. 10:09

Toulouse-i merénylet: bírálják a RAID különleges egységet

Felerősödtek a francia rendőrség különleges egységét, a RAID-et bíráló hangok a radikális iszlamista toulouse-i merénylő lelövése után.

MTI/AFP

Fel kell tenni a kérdést, vajon miért nem sikerült a francia rendőrség "legjobb egységének" élve elfognia egy magányos terroristát - idézte a Ouest France című lap pénteken a csendőrség különleges alakulatának alapítóját.

Christian Prouteau szerint a merénylő, Mohamed Merah elleni műveletet "egyértelmű taktikai séma nélkül" hajtották végre.

A RAID konkurensének számító GIGN alapítója azt mondta, könnygázt kellett volna bevetni a merénylő ellen, aki elbarikádozta magát egy társasház első emeleti lakásában. "Öt percig sem bírta volna" - mondta a szakember.

A rendőrség elitalakulata csütörtök délután, több mint 30 órányi idegőrlő tárgyalás és várakozás után rohanta le a lakást. Az algériai származású merénylő a fürdőszobában rejtőzött el, majd a helyiség ablakán át próbált menekülni, fegyverrel a kézben. Ekkor végeztek vele mesterlövészek a francia államügyészség közlése szerint.

A RAID főnöke, Amaury de Hauteclocque azt mondta a Le Monde online kiadásának, Merah "elkeseredett elszántsággal" várta a rendőröket. A kommandósok parancsnoka azt mondta, soha nem látott még ilyet, hogy valaki rátámad az ellene rohamra induló különleges egységre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!