Külföld

2011.10.16. 06:09

Törökország nem ismeri el Ciprus EU-elnökségét

Törökország befagyasztja kapcsolatait az Európai Unióval, amennyiben Ciprus a jövő év közepén anélkül veszi át az EU soros elnökségét, hogy megállapodás születne a megosztott szigetország egyesítéséről - figyelmeztetett szombaton Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök.

MTI


Ciprus 2012 júliusától töltené be fél évig az EU soros elnökségét.  Törökország nem ismeri el Ciprust szuverén államként.
   
Erdogan hangsúlyozta, hogy Törökország nem fog egy asztalhoz leülni Ciprussal,  nem fog egy "úgynevezett országgal" tárgyalásokba bocsátkozni,  ha addig nem találnak megoldást a ciprusi kérdésre.
   
Erdogan arra is figyelmeztette Ciprust, hogy Törökország az eddigieknél is keményebben fog fellépni, ha Ciprus folytatja a kutatást a tengeri kőolaj- és földgázlelőhelyek után. Törökország már korábban kutatóhajót küldött fregattok kíséretében abba a térségbe, ahol a görög ciprioták kutatótevékenységbe kezdtek.
   
Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi elnök a minap leszögezte, nem lehet alku tárgya Ciprusnak az a joga, hogy a  kizárólagos gazdasági övezetben természeti kincsek után kutasson.
   
Ankara szerint Ciprus a próbafúrásokkal az (északi szakadár)  török ciprioták jogait sérti meg.
  
 A ciprusi kérdés az EU és Törökország között megkezdett csatlakozási tárgyalások egyik akadálya. Az EU egyebek között ragaszkodik ahhoz, hogy  Törökország nyissa meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók és repülőgépek előtt.  Brüsszel szerint az EU és Törökország közötti vámuniónak az unió valamennyi tagállamára ki kell terjednie, így Ciprusra is. Törökország ezt viszont a (szakadár török) Észak-Ciprust sújtó kereskedelmi korlátozások miatt elutasítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!