Külföld

2011.05.15. 18:29

Tornádó Burgenlandban: háztetőket szakított le, fákat döntött ki (videó)

Kisebb tornádót filmeztek le Soprontól 20 kilométerre, a burgenlandi Müllendorfban. A környéken több fa is kidőlt a szombati viharban, egészen szombat estig dolgoztak a tűzoltók. Videó.

zaol.hu

A jelenségrő az idokep.hu portál is beszámolt, itt precízen elolvasható a videón látható két tölcsér szakszerű leírása. Az osztrák híradások szerint a szombat délutáni viharban Eisenstadtban  (Kismarton) több pincét és garázs víz alá került.  Müllerdorfban (Szárazvám), ahol a videó készült,  három háznak a tetejét szakította le a szél, de más, észak-burgenlandi településeken is keletkeztek károk.

A müllendorfi esetről készült beszámolók szerint három házat súlyosan megrongált a tornádó, az egyik bádogtetőt 70-80 méterre repítette el. A vihar elejére jellemző, hogy fákat döntött ki, a leszakíkott palalemezek egy része pedig beleállt a házak homlozatába. Személyi sérülés nem történt, többen a sportpálya büféjébe húzódtak be a vihar elől - a szél pedig onnét alig ötven méternyire tette tönkre az egyik lakóépületet, megbontotta a bádogtetőt és szétszórta a cserepeket. A helyi tűzoltók közlése szerint 50-80 méteres sávban dühöngött a tornádó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!