Külföld

2016.10.19. 15:16

Szíria - Moszkva szerint belga vadászgépek légicsapást hajtottak végre Aleppó mellett

Oroszország állítása szerint a belga légierő két vadászgépe légicsapást mért polgári célpontokra Szíriában, az Aleppóhoz közeli Hasszadzsek településen.

Pogár Demeter/MTI

A légicsapásról Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő tett említést szerda reggeli Facebook-bejegyzésében. Hozzátette, Moszkva elvárja, hogy az amerikai külügyminisztérium elítélje a történteket.

A szíriai orosz katonai parancsnokság közlése szerint a Hasszadzseket keddre virradóra ért légitámadásban hatan meghaltak, négyen pedig megsebesültek. A településnél két belga F-16-os gépet észleltek, miközben a térségben szíriai vagy orosz harci repülők nem tartózkodtak.

Nyugati források nem adtak hírt keddi belga légicsapásról Aleppó közelében.

"Várjuk, hogy az amerikai külügyminisztérium kemény nyilatkozatokban ítélje el a polgári objektumokra mért csapásokat és a békés lakosok megölését. Gondolom, nem lesz nehéz fotókat találni a halottakról a következő kampány beindításához a CNN-en" - írta Zaharova.

Szerdai sajtóértekezletén az orosz külügyi szóvivő közölte, hogy Moszkvának adatok állnak a rendelkezésére az Aleppóhoz közeli belga légicsapásról. Kijelentette: ha a történtekkel kapcsolatban elmarad a nyílt nyugati elítélő reagálás, az azt jelenti, hogy az Oroszországra gyakorolt információs nyomásgyakorlás lényege nem az aleppói civilek sorsa iránti aggodalom, hanem kizárólag az an-Núszra Front szíriai terrorszervezet megóvásának szándéka, az arra mért orosz légicsapások megakadályozása.

Zaharova hangsúlyozta, hogy miután az orosz és a szíriai harci gépek, a csütörtök reggeltől életbe lépő, nyolcórás "humanitárius szünet" előkészítése érdekében kedden Abbahagyták Aleppó bombázását, semmi sem akadályozza, hogy az Egyesült Államok leválassza a terroristákról az általa mérsékeltnek mondott ellenzék erőit.

Gennagyij Geraszimov orosz vezérkari főnök szintén arról beszélt, hogy noha az orosz légierő már több mint egy napja nem hajt végre légicsapásokat Aleppónál, nincs jele annak, hogy a mérsékelt szíriai ellenzék fegyveresei elkülönülnének az an-Núszrától, mi több, a terroristák továbbra is a korábbi intenzitással lövik a város lakónegyedeit.

Geraszimov egyébként úgy vélekedett, hogy a hatalmas médiahírverés ellenére az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által megszállt Moszul felszabadítása "lényegében még nem kezdődött meg". Szerinte mindössze a második legnagyobb iraki város határára mért előkészítő csapásokkal kísért csapatösszevonás zajlik.

A tábornok szerint az IÁ fegyvereseivel az ostromlók talán még arról is meg tudnak majd állapodni, hogy azok Szíria felé vonuljanak ki a városból. A tábornok közölte, hogy az orosz katonák az űrből és a levegőből folyamatosan figyelik a Moszul körüli műveleteket.
Az orosz kormány különböző tisztségviselői napok óta arról beszélnek, hogy a Moszult ostromló, Egyesült Államok támogatta erők szándékosan Szíria felé vezető menekülőutat készülnek biztosítani az Iszlám Állam fegyvereseinek, hogy ezzel megváltoztassák Szíriában a damaszkuszi rezsim számára kedvező harctéri erőviszonyokat.

A belga védelmi miniszter szerdán valótlannak minősítette az orosz állítást, hogy belga harci gépek polgári célpontokat támadtak volna Szíriában, a brüsszeli külügyminisztérium pedig behívatta az ottani orosz nagykövetet.

Az elmúlt hetekben Oroszországot éles bírálatok érték nyugati kormányok és tömegtájékoztatási eszközök részéről aleppói polgári célpontok elleni támadások miatt. Október 12-én Christiane Amanpour, a CNN amerikai hírtelevízió vezető nemzetközi tudósítója interjú közben egy állítólag orosz légicsapás miatt életét vesztett kisgyerek fényképét mutatta fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek. Zaharova ezt követően kifogásolta, hogy a szíriai konfliktus áldozatainak bemutatásakor kettős mérce érvényesül.

Hétfőn az Európai Unió tagországainak külügyminiszterek elítélték az Aleppó keleti negyedei elleni szíriai és orosz légicsapásokat, azt állítva, hogy ezen országok harci gépei "célzott csapásokat" mérnek kórházakra és iskolákra, és sürgetve, hogy az ügyet vizsgálja ki a Nemzetközi Büntetőbíróság. Moszkva alaptalannak minősítette a vádakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!