Külföld

2011.09.06. 11:37

Szeptember 11. - Uniós értékelés: jobb a terrorelhárítási felkészültség szintje

Ma valószínűleg lehetetlen lenne a tíz évvel ezelőttihez hasonló, nagyszabású, bonyolult, magas fokú szervezettséget igénylő terrorcselekmény-sorozat végrehajtása - vélekedett hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora.

MTI

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek közelgő évfordulója alkalmából az unió fő terrorelhárítója megvonta az elmúlt évtized nemzetközi terrorizmus elleni küzdelmének mérlegét. Szerinte ma sokkal jobb a terrorelhárítási felkészültség szintje, mint tíz évvel ezelőtt. Az al-Kaida terrorszervezet nagyon meggyengült, de továbbra is komoly veszélyt jelentő terrorcsoportok működnek például Jemenben, a Szahel-övezetben, Afganisztánban, illetve Pakisztánban - mondta a koordinátor Kárpáti Jánosnak, az MTI brüsszeli tudósítójának a jelentése szerint.
   
A koordinátor szerint az al-Kaida észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM) Líbiában, a kormányellenes lázadás okozta zűrzavarban fegyverekhez jutott. A kézifegyverek és géppuskák mellett néhány föld-levegő rakétákhoz is, ez utóbbiak pedig rendkívül veszélyesek, mert kockázatot jelentenek a térség felett áthaladó légi járművekre nézve - tette hozzá.
   
Gilles de Kerchove szerint a tények azt bizonyítják, hogy az al-Kaida retorikája teljesen hatástalannak bizonyult a demokráciavágyat tükröző "arab tavasz" által érintett országokban. Hosszú távon - tette hozzá - az észak-afrikai országokban tapasztalható változások segíthetik a terrorizmus leküzdését. Rövid távon ugyanakkor - ismerte el - a változások nyomán jelentkeznek kockázatok is, hiszen például visszanyerték szabadságukat radikális iszlám nézeteket valló személyek, és mivel a demokrácia nem hoz jólétet egyik napról a másikra, a meggyengült észak-afrikai országok egy időre akár destabilizálódhatnak is.
   
Gilles de Kerchove hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben az Európai Unió nem a "terror ellen vívott háborúról" beszél, hanem "büntetőjogi megközelítést" alkalmaz. Úgy vélekedett, hogy a "háborús" felfogás, amely például az amerikaiak guantánamói támaszpontbörtönében, a "hadifoglyok" bírósági tárgyalás nélküli ott tartásában ölt testet, mártírrá, az általuk képviselt "ügy" hőseivé avathatja a terroristákat. Az EU ugyanakkor - tette hozzá - bűncselekmények elkövetőiként kezeli a terroristákat, ügyel arra, hogy az ellenük szabályszerűen lefolytatott büntető eljárás során tartsák tiszteletben az emberi jogokat és a jogállamiság szempontjait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!