Külföld

2011.05.16. 06:50

Szélütés érte Zentai Károlyt ausztráliai otthonában kiadatási ügyének újratárgyalása előtt

Szélütés érte Zentai Károlyt ausztráliai otthonában kiadatási ügyének hétfői újratárgyalása előtt, s a kisebb agyvérzés következtében a 89 éves férfi elvesztette beszédkészségét - jelentette az ausztráliai ABC News honlapján hétfőn.

MTI

Magyarország még 2005 tavaszán kérte Zentai kiadatását. A gyanúsítás szerint Zentai 1944 novemberében Budapesten két katonatársával együtt megvert és megkínzott egy zsidó fiatalembert, a 18 éves Balázs Pétert, amiért az nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot, s miután a fiatalember belehalt a bántalmazásba, holttestét a Dunába dobták. A gyanúsított ártatlannak vallotta magát. Védője tavaly júliusban azzal érvelt a kiadatás ellen, hogy Zentait Magyarországon hivatalosan nem vádolták meg semmivel, csupán kihallgatni akarták.
   
Tavaly júliusban egy szövetségi bírói döntés megakadályozta Zentai kiadását, de ez ellen az ausztrál belügyminiszter  fellebbezést nyújtott be januárban.
   
Az ABC News szerint Zentai fia, Ernie Steiner tájékoztatott arról, hogy apját Pertben lévő willettoni házában érte kisebb agyvérzés még pénteken: elvesztette beszédkészségét, s kórházba került. Steiner a bírósági eljárás folytatásával hozta összefüggésbe apja agyvérzését. Szavai szerint a magyar hatóságok Ausztráliában is kihallgathatnák Zentai Károlyt, aki már többször jelezte, hogy hajlandó válaszolni kérdéseikre, hiszen "nincs mit rejtegetnie".
  
A The West Australian honlapján arra emlékeztetett a szélütés kapcsán, hogy az ausztrál szövetségi kormány már eddig is 455 ezer dollárt költött a kiadatási eljárásra, amit tovább növel a legutóbbi fellebbezés költsége is. Pertben hétfőn három szövetségi bíró kezdi el a meghallhatásokat a belügyminiszter fellebbezése ügyében, de a bíróságon Zentai nem jelenik meg fia közlése szerint - írta az ausztrál lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!