Külföld

2011.02.20. 15:47

Sokkoló: a líbiai rendfenntartók tüzet nyitottak a gyászolókra

Líbiai biztonsági erők vasárnap tüzet nyitottak Bengáziban a kormányellenes megmozdulásokban megölt embereket temető tömegre. A forrongó arab világot tekintve a jelek szerint a legbrutálisabban Líbiában lépnek fel a tiltakozók ellen.

MTI

  
A Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet szerint szombaton közel kilencven embert öltek meg, így eddig már 173-an haltak meg a múlt hét elején kirobbant zavargásokban, míg egy bengázi orvos arról számolt be, hogy kórházának halottasházában az elmúlt hat nap alatt 200 tetemet számolt meg.
   
A vasárnap temetési menet egyik résztvevőjét lábon lőtték. Mint elmondta, a koporsót vivők éppen egy katonai létesítmény előtt vonultak el, amikor a katonák előbb a levegőbe, majd a több tízezres tömegbe lőttek. A bengázi kórházi orvos szerint legalább egy embert halálosan megsebesítettek a lövések, tizennégyen megsérültek, ötnek súlyos az állapota.
   
Újságírókat nem engednek be a városba, de a szemtanúk beszámolóiból összeálló kép szerint a forgatókönyv ismétlődik: a rendfenntartók a tüntetők közé lőnek, majd a halottak másnapi temetésére összegyűlő tömegre rálőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!